Nyheter

Organisasjonene skal være reddet i bistands-thriller

Bistandsbudsjettet skal være landet slik at organisasjonene får drive den langsiktige bistanden omtrent som i dag.

Bilde 1 av 2

Partene driver nå i formiddag intens møtevirksomhet for å få ferdig en budsjettavtale. Vårt Land får nå bekreftet at løsningen vil være uten de kraftige kuttene som regjeringen ønsket innenfor den langsiktige bistanden som organisasjonene driver.

– Det har vært en stor jobb å innrette budsjettet for å sikre de frivillige organisasjonens arbeid, bekrefter KrF-forhandler Hans Olav Syversen.

Han mener forhandlingene nå går i «helt riktig retning» på bistandsfeltet.

– Kan KrF stå inne for den bistandsløsningen som nå landes?

– Om det ikke blir store endringer i siste sving, er det en god forbedring både i tall og innretning, svarer Syversen.

– Så de frivillige organisasjonene får beholde sin plass?

– De får i alle fall en helt annen plass enn da vi satte oss ned for å forhandle, svarer Syversen.

Bistandsløsning mer enn Ap

Vårt Land får nå bekreftet at kuttet på bistandsfeltet lander på 1,8 milliarder kroner – og ikke på 4,2 som regjeringen forslo. Profilen skal være slik at de frivillige organisasjonene får beholde sin andel omtrent som nå.

Dessuten jobbes det med en rekke forpliktende forslag som binder opp bistandspolitikk. Disse såkalte verbalforslagene skal være mange, slik at KrF og Venstre får vridd politikk i sin retning.

– Det er betydelige endringer i tall, men også mange politiske endringer i den delen av budsjettet, sier Syversen til Vårt Land.

Budsjettpartene ser altså ut til å møtes på midten et sted i det som har vært en av de desidert vanskeligste sakene i forhandlingene: Bistandsdramaet. Sentrumspartiene ser ut til å få gjennomslag for et bistandsbudsjett på et høyere nivå enn det største opposisjonspartiet på Stortinget – Ap – ønsket i sitt alternative budsjett.

LES OGSÅ: – Krigserklæring mot KrF, sier KrFU-lederen

Nye møter.

I 12-tiden kom partene ut fra møterommet og bekreftet nok engang at forhandlingene nærmer seg slutten. Fra ulikt hold antydes det at det vil foreligge en avtale i 17-18-tiden i ettermiddag.

– Vi har nå de siste endringene på bordet og de skal avsjekkes i respektive leire. Så nærmer vi oss sluttstreken i ettermiddag, sa KrFs Syversen.

Høyres Svein Flåtten poengterte at det fortsatt er avklaringer som må gjøres.

– De største tingene ligger bak oss, men plutselig oppdager vi noe som er gått «under radaren» og da møter man de siste snublesteinene, sa Flåtten.

En budsjettavtale må også klareres i enkelte stortingsgrupper. Det er ikke nødvendig i KrF, men Frp-forhandler Hans Andreas Limi bekreftet et kommende gruppemøte i partiet.

LES OGSÅ: Hjertesaker inn i budsjettspurten

Grønne vrier og hjertesaker

En liten økning av elektrisitetsavgiften skal også inngå i den delen som handler om grønne avgifter. I følge NRK skal det også bli dyrere å kjøpe ny bil av det slaget som forurenser. Dessuten får Venstre gjennomslag for en flyseteavgift, i følge TV2 på 80 kroner.

Slikt skaffer også inntekter til å finansiere sentrumspartienes påplusninger. Partiene skal også forplikte seg til nye vurderinger av bilavgiftene når rapporten fra Grønn skattekommisjon foreligger senere i år. Men partene har hele tiden poengtert at «ingenting er klart før alt er klart».

Ved siden av de siste politiske «fightene» dreier møtene seg nå om å ferdigsjekke en rekke poster som partiene er blitt enige om. En del av avklaringene gjelder såkalte «hjertesaker», som sentrumspartiene tradisjonelt har kjempet inn i budsjettavtaler.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Løfter erstatter penger

Dessuten skal alltid såkalte verbalforslag inn i sluttfasen: Forslag som ikke handler om kroner, men derimot er avtalt politikk som skal gjennomføres.

Disse kan i større grad enn før inngå i budsjettløsningen og «seiersfortellingene» til sentrumspartiene. Da handler det om at løfter erstatter penger.

Tilleggsregningen på 9,5 milliarder kroner for å møte flyktningstrømmen gjorde nemlig høstens budsjettforhandlinger til de mest krevende hittil. I helgen var det en rekke krisemøter på ulike nivåer.

Først etter tre toppmøter mellom statsministeren og de borgerlige partilederne ble avgjørende floker løst. Og forhandlingene skjøt fart igjen. Fristen for å bli ferdige har partiene satt til klokken 12 i formiddag.

Pensjonistreform på plass

Totalt skal partene komme til å flytte på et sted mellom fem og seks milliarder kroner. Med økende milliardutgifter til å møte flyktningstrømmen har forhandlerne hatt en knallhard jobb med finne alternative penger til egne saker.

Men Frp har etter det Vårt Land får opplyst hele tiden nektet å rikke seg der de i høst har trukket «gullkortet»: Gjennomslag for å redusere avkortingen i pensjonen til gifte og samboende pensjonister.

Denne reformen har en helårseffekt på snaut 3 milliarder kroner og koster over en halv milliard i startåret 2016. For sentrumspartiene har dette vært drøy kost.

Men ved siden av seieren på bistandsfeltet, skal KrF ha fått gjennomslag for kravet om to lærere i klasserommet for elevene fra 1. til 4. klasse.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter