Nyheter

Ordknapp justisminister om asylinvitasjonen til Asia Bibi

Gi Asia Bibi asyl i Norge, ber Sylvi Listhaug og Abid Raja. Justisministeren gir ingen avklaring.

– Av hensyn til sikkerheten til den det gjelder kan Justis- og beredskapsdepartementet verken foregripe eller kommentere om noen har søkt eller blitt tilbudt asyl i Norge, sier justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) til Vårt Land.

Etter åtte år i fengsel i Pakistan er den kristne, pakistanske kvinnen Asia Bibi løslatt fra fengsel. Hun ble dømt til døden for blasfemi, men er nå frikjent.

I et felles intervju med VG gikk Frps nestleder Sylvi Listhaug og Venstres Abid Raja, som er visepresident i Stortinget, ut og oppfordret Solberg-regjeringen til å invitere Asia Bibi og familien til Norge og gi dem asyl. Konkret ønsker duoen å gi dem status som kvoteflyktninger.

LES MER: Bibi: Jeg må tilgi

Kvote

Siden 2013 har budsjettforlikene mellom de fire borgerlige partiene, som nå skal forhandle om å etablere en flertallsregjering, satt rammene for hvor mange kvoteflyktninger Norge skal ta i mot årlig.

Årets kvote ble satt til 2.120 – og i totalrammen er det en fleksibel post: «120 åpne plasser», melder Utlendingsdirektoratet.

Frihet

Frps tidligere justisminister, Sylvi Listhaug, mener Asia Bibi er passer godt inn i denne kvoten:

– Når vi først skal gi beskyttelse til noen, er dette et soleklart eksempel, sier Listhaug til VG, og holder fram:

– Ytringsfriheten er en sentral frihet. Denne kvinnen blir truet på livet, og flere som har støttet henne, har mistet livet fordi hun har drukket av en kopp. Hele denne situasjonen er absurd: Dette er eksempel på steinalderske holdninger.

Enige

Abid Raja er fornøyd med at han og Listhaug kan gjøre felles sak på flyktningfeltet.

– Sylvi og jeg er uenige om mye, men vi er faktisk også enige om mye. Og i denne saken står vi sammen om å ønske Asia og hennes familie velkommen til Norge, sier han til NTB.

Men når Vårt Land spør justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara om regjeringen jobber med et asyltilbud, holder Frp-statsråden kortene tett til brystet.

LES MER: Pakistan i høyspenn etter frifinnelse

Reise

Bibis advokat Saif-ul-Malook opplyste onsdag til nyhetsbyråer at Bibi var løslatt fra et fengsel i Punjab-provinsen og satt på et fly som hadde ukjent destinasjon.

Etter denne uttalelsen har flere spekulert i om Bibi kan ha forlatt Pakistan, men dette avviser pakistansk UD.

– Hun er i Pakistan, sier talsmann Muhammad Faisal torsdag.

Opphevet

Dødsdommen mot kristne Bibi ble opphevet av pakistansk høyesterett forrige onsdag, men hun ble likevel sittende i fengsel mens landets regjering forhandlet med ytterliggående islamister som krever henrettelse. Islamistiske partier har lovet at de igjen vil ta til gatene i Karachi i protest.

Advokaten hennes har flyktet til Nederland, mens både Italia og Frankrike har tilbudt å hjelpe Bibi selv. Bibis ektemann Ashiq Masih har på sin side bedt Storbritannia og USA om å tilby familien asyl.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter