Nyheter

– Opptøyene bidrar til å forsterke stereotypien av fotballsupportere som voldelige apekatter

Talsmann for Vålerenga-klanen mener supporteropptøyene i EM skaper et feil bilde av fotballfans.

– Det er skikkelig dritt at det blir fokus på dette for dem av oss som bruker fritiden på å fremme en utagerende supportergruppe som ikke bruker vold, sier Erling Rostvåg, talsperson for Klanen, supportergruppa til Vålerenga fotball.

Etter at det ble uavgjort mellom England og Russland i de innledende EM-rundene denne helga, gikk fotballsupporterne løs på hverandre. Det europeiske fotballforbundet truer med å kaste både Russland og England ut av EM dersom de to landenes supportere fortsetter å slåss.

– Det bidrar til å forsterke stereotypien av fotballsupportere som voldelige apekatter. Det er ikke et korrekt bilde, sier Rostvåg.

– På tribunen er det ganske mye rart som kan slenges av fornærmelser og skjellsord. Kroppsspråket med klapping, hopping og flagging kan også fremstå aggressivt, men det er en del av den interne rivaliseringen. Når man går ut fra stadion, legger man det fra seg.

LES OGSÅ: Unngår fotballtribunen etter voldtektssang

Et dårlig rykte å ivareta

– I manifestet deres står det at dere er «antirasistiske, ikkevoldelige og inkluderende, samtidig som vi har et dårlig rykte å ta vare på.» Hva mener dere med det?

– Det handler om språkbruken. Vi får mye kjeft av folk som er sjokkerte og krenket over ting vi sier. Blant annet har vi skrevet om klassiske norske melodier til å inneholde ganske sterk ordbruk om ... Hm, hvordan formulere meg på en måte som kan komme på trykk i Vårt Land? Om blant annet samkvem med dyr og juling.

– Videre i manifestet står det: «Som medlem i Klanen er du Vålerengens ansikt utad, ikke oppfør deg som en dust.» Hva er innenfor?

– Det meste er innenfor så lenge­ det ikke er vold eller rasisme. Hvis en fotballspiller blir taklet og deretter sitter og holder seg i beinet, og så sier noen «ikke la ham sitte og lide, skyt ham!», så skjønner man at det ikke er ment på ordentlig. Det er en måte å psyke ut motstanderen på.

LES OGSÅ: Hvorfor elsker vi å heie på noen som er dømt til å tape?

– Økt sikkerhet er ikke alltid løsningen

– Det har blitt rettet kritikk mot UEFA og arrangøren for mang­lende sikkerhet inne på EM-arenaene. Har dette vært et problem i Norge?

– Nei, det synes jeg ikke. Både internasjonale supporterforeninger og UEFA selv har uttalt at «if you build a prison, you get prisoners». Det handler om at folk speiler de forventningen du putter på dem. Økt sikkerhet er ikke alltid løsningen.

– Kan noe lignende skje i Norge?

– Neppe i den skalaen der. Vi har jo hatt tilfeller av supportere fra Oslo og Bergen som har møttes for å slåss. Men da snakker vi tross alt om et litt annet nivå på volden og færre folk. Og som hovedregel har de nøyd seg med å slåss med hverandre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter