Nyheter

Oppsøker ikke hjelpetiltak

Unge gutter som selger sex uteblir fra hjelpetilbud. – Hvis et tilbud er forbundet med stigma, kan det bli tøffere å ta kontakt, sier Helseutvalget.

– Vi opplever at det er vanskelig å komme i kontakt med de unge guttene som selger sex, sier Vebjørn Brækken, teamleder i Uteseksjonen i Trondheim.

Flere gutter selger

I fjorårets ungdomsundersøkelse i Trondheim ble det spurt om man noen sinne hadde solgt eller byttet seksuelle tjenester mot betaling. Undersøkelsen ble gjort blant ungdom fra 9. trinn på ungdomsskolen til 2. klasse på videregående. Hele 5 prosent av guttene svarte bekreftende på spørsmålet, og det var betydelig flere gutter enn jenter som oppga å ha solgt sex.

– For ungdomsprostitusjon ligger unge gutter høyere enn unge jenter. Den samme tendensen ser vi i lignende undersøkelser fra flere steder i verden, sier Brækken.

LES MER: Selger sex til eldre menn

Uteblir

Men på tross av at en relativt stor andel av de unge guttene oppgir å ha solgt sex, merker Uteseksjonen i Trondheim at guttene uteblir fra hjelpetiltakene som tilbys.

– Det er en utfordring når gutter som selger sex ikke benytter seg av hjelpetiltak. I de tiltakene vi tilbyr møter det opp jenter, men det kommer ingen gutter selv om vi vet at det er flere gutter enn jenter i Trondheim som selger sex, sier Brækken.

– Spørsmålet blir da om man skal sette av penger til tiltak for gutter når disse ikke benytter seg av det, fortsetter han.

LES MER: – Problem at prostitusjonsdebatten kun handler om kvinner

Dobbelt stigma

Han mener gutter kan føle seg alene om å tilby seksuelle tjenester.

– Problemet er at for de guttene som selger sex er det dobbelt stigma, med både prostitusjonen i seg selv og det homofile ved at de selger sex til menn, sier Brækken.

Han mener det må satses penger på hjelpetiltak for mannlige prostituerte.

– Det er en prioriteringssak, og man trenger kanskje øremerkede midler, sier Brækken.

Må være relevant

– Jeg tror kanskje ikke guttene har en høyere terskel for å oppsøke hjelpetilbud, men de kan ha vanskeligere for å gå til noen med sine problemer, sier Aksel Overskott, kommunikasjonsrådgiver i Helseutvalget.

Helseutvalget er et tilbud for personer som har sex med andre av samme kjønn. Overskott sier at det hender de treffer menn som selger eller har solgt sex.

– Noen selger sex fordi de trenger penger, og andre har dårlig selvtillit og trenger bekreftelse. Det er en sårbar gruppe, sier han.

Apper

Overskott mener det ikke er noen fasit på hvordan man skal nå ut til menn som selger sex.

– Men det handler blant annet om å være på apper hvor vi vet at mye kontakt mellom menn etableres. Vi hører om situasjoner hvor sexsalg kan forekomme gjennom apper, sier han.

Overskott mener man må tenke på nye innfallsvinkler for å nå gutter med hjelpetilbud.

– Hvis et tilbud er forbundet med stigma, kan det bli tøffere å ta kontakt. Det er bedre med en ufarlig tilnærming i utgangspunktet. Tilbudene man har må også oppleves som relevante for gutter, sier han og fortsetter:

– Noen kan si at man må målrette mer. Erfaringen vår er at man må gå ut bredt for å fange smalt.

Lukkede miljøer

Børge Erdal, seksjonsleder i Uteseksjonen i Oslo, mener man må sikre at det er tett og stabil innsats over tid i arbeidet med mannlig prostitusjon.

– Man må få anledning til å kunne ha et smalt fokus i arbeidet man gjør. Det er ytterst sjeldent vi ser menn som selger sex på gata. For å nå de mannlige prostituerte må man inn i mer lukkede miljøer som innemarkedene og kanskje også på enkelte utesteder, sier Erdal.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter