Nyheter

Opprørsprest Mawarire arrestert etter preken

Opprørspresten Evan Mawarire fortsetter kampen mot myndighetene i vanstyrte Zimbabwe. Søndag ble han arrestert på nytt, like før rettssak som kan gi 20 års fengsel.

Mandag startet rettssaken mot Evan Mawarire i høyesterett i Harare, der den 40 år gamle presten står anklaget for å undergrave myndighetene etter at han ansporet til massedemonstrasjoner i fjor.

Zimbabwe styres på 37. året av en aldrende og despotisk Robert Mugabe (93), som kjører stramme tøyler mot det meste av politisk protest og opposisjon i det skakk-kjørte landet i det sørlige Afrika.

LES MER: Startet frihetsbevegelse

Ny video

Søndag ventet politifolk utenfor gudstjenesten Mawarire ledet i His Generation Church, der han etter prekenen ble arrestert med nye anklager om å undergrave myndighetene. Det skjedde etter at Mawarire lørdag la ut en ny video på nettet, der han oppfordret til protester mot prisstigning på varer og lange køer for å få tak i drivstoff.

I fjor måtte presten rømme Zimbabwe i frykt for eget liv, etter at han startet den ikkevoldelige frihetsbevegelsen «Dette flagget», som protesterer mot vanstyre og korrupsjon.

Han ble også arrestert da han i sommer deltok i bønn sammen med medisinstudenter som protesterte mot høye studieavgifter. Amnesty International ba om umiddelbar løslatelse:

– Pastor Evan Mawarire er en samvittighetsfange som bare er fengslet for fredelig å ha utøvd sine rettigheter, sa Amnestys regiondirektør Belinda Moses.

LES MER: Må feires nesten som Jesus

Flagg-protest

Protestbevegelsen tok av etter at Mawarire i fjor vår la ut en video der han med flagget over skuldrene kritiserte landets stadig forverrede økonomiske krise.

– Når jeg ser på flagget er det ikke en påminnelse om min stolthet og inspirasjon. Det ­føles snarere som om jeg vil tilhøre et annet land, sa Mawarire.

Da aktivisten i februar vendte tilbake til hjemlandet etter midlertidig eksil i Sør-Afrika og USA, ble han ved ankomsten på Harare flyplass straks pågrepet og ­varetektsfengslet, blant annet anklaget for å ha vanæret flagget. Et par uker senere ble han overraskende løslatt mot kausjon og meldeplikt to ganger i uken.

LES MER: Korrupsjonsjegere var korrupte

Ikke skyldig

Mandag erklærte Mawarire seg i høyesterett ikke skyldig i anklagene om å undergrave en lovlig valgt regjering, eller å ha oppfordret folk til å begå vold mot myndighetene.

– Han vil benekte at han har ønsket å fjerne den nåværende regjeringen ved forfatningsstridige midler, eller oppfordret publikum til å begå vold, framholdt forsvaret mandag, før vitneførselen begynte i går.

Mawarire hevder at alt han har gjort, er å uttrykke sine tanker om utviklingen i Zimbabwe på en lovlig måte. Forsvarerne sier at han vil bestride alle påstander om å ha gjort noe kriminelt, men at han har oppfordret til helt lovlige protester.

LES MER: Fikk bedre styresett

«Hyllet terrorist»

Da saken var oppe i forhørsretten i februar, karakteriserte aktor Mawarire som «en hyllet terrorist». Dommer Clement Phiri betegnet imidlertid påtalemyndighetens sak som «svak», og løslot pastoren mot kausjon og meldeplikt.

Zimbabwe har hatt en kritisk dårlig økonomi siden tusenårsskiftet, da president Mugabe startet sin militante politikk med å beslaglegge gårder eid av hvite farmere. Jordbruksproduksjon og eksport ble lammet, og økonomien er halvert i størrelse.

Nå frykter myndighetene at pastor Evan Mawarire kan oppildne en undertrykt ­opposisjon og plaget befolkning, etter at han i fjor sommer lyktes med å utløse en ­nasjonal streikeaksjon.

LES MER: Frivillig fikk nye perspektiver

Mugabe-refs

I kjent stil anklager regimet Mawarire for å være en oppvigler og redskap for vestlig imperialisme. President Mugabe har selv kalt Mawarire en slags falsk kristen:

– Se opp for slike menn i preste­klær, ikke alle prediker Bibelens sanne ord. Jeg vet ikke om de tjener Gud - de staver Gud baklengs. Hvis Mawarire-familien ikke liker oss, så la dem dra til disse landene som er deres sponsorer, sa Mugabe.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter