Nyheter

Opplever lite endringsvilje i kirken

Kirkemøtemedlem Kari Karstensen tar ikke gjenvalg til høsten. Hun frustreres over kirkens manglende vilje til effektivisering og mener Kirkemøtet er for «spesielt interesserte».

Kirkemøtet i år er det siste i denne valgperioden. Til høsten er det nytt valg, og 30. april går fristen ut for å stille lister i bispedømmene. Men Karstensen har allerede bestemt seg for å ikke ta gjenvalg.

– Jeg føler at fire år er nok. Jeg tenkte at overgangen fra statskirke til selvstendig kirke var en god mulighet til å forenkle og effektivisere den organisatoriske strukturen, slik at vi kan bruke ressursene på å være kirke, og ikke på administrasjon og møter. Men jeg synes Kirkemøtet har vist liten vilje til endring, sier hun til Kristelig Pressekontor.

LES OGSÅ: De tapte kampen for det tradisjonelle ekteskapssynet. Nå kan kirken tape dem

Karstensen opplever at det er sterke krefter innad i Kirkemøtet som vil bevare de bestående strukturer og ivareta særinteresser for enkelte profesjoner.

– De som har vært med lenge og som «kan og vet alt», preger Kirkemøtet i stor grad. Dette er folk som jobber i kirken eller lekfolk som har kirkelig utdanning. Jeg tror lekfolk som er alminnelige engasjerte kirkemedlemmer, blir frustrert over massive systemer, sier hun og legger til:

– Når jeg føler at jeg ikke får gjort noe fra eller til bruker jeg heller tid til å steke vafler og skrive for menighetsblad i menigheten hjemme.

VÅRT LANDS LEDER: «Ingen ting tyder på at det blir ­mindre ­behov for brobygging framover»

Demokratisk dilemma

Avisen Dagen skrev fredag om at flere som sto på nei-siden i saken om likekjønnet vigsel ikke stiller til gjenvalg av ulike grunner, både teologiske og private. Flere av dem ønsker også å bruke mer tid i lokalmenigheten.

Karstensen tilhører flertallet som stemte for likekjønnet vigsel i 2016.

– Det var fint å være med på dette vedtaket, men det var ikke det som i hovedsak motiverte meg til å stille til valg i 2015, sier Karstensen som da sto som listetopp på nominasjonskomiteens liste i Sør-Hålogaland.

Hun mener kirken har et demokratisk dilemma.

– Kirkemøtet bør være representativt for kirkens medlemmer, men det er mest for spesielt interesserte. Jeg ser at mange her har erfaring fra lokalpolitikken, og de er nok mer vant med omstendelige prosesser. Jeg som har mest yrkeserfaring fra privat sektor, er nok mer utålmodig og vant til kort vei til endring, sier Karstensen.

Hun synes det er synd dersom mange gjør som henne og gir seg etter bare én periode.

– Kirkemøtet trenger erfaringen og kontinuiteten. Du lærer mye på de fire årene. Jeg har selv lært mye om kirken og møtt mange kloke folk.

LES MER: – Lukkede møter er bra for demokratiet

LES MER: Mye kommaflytting på Kirkemøtet

Gjenvalgsvilje i Åpen Folkekirke

Leder i Åpen Folkekirke (ÅF) Gard R. Sandaker-Nielsen har inntrykk av at mange av ÅFs nåværende medlemmer av Kirkemøtet ønsker å fortsette videre.

– Det er mange som har sagt at de vil stille til gjenvalg og fortsette å jobbe for Åpen Folkekirke, sier han til KPK.

Sandaker-Nielsen tror delegatene fra ÅF opplever at det de gjør på Kirkemøtet, er både spennende og meningsfullt.

– Å bidra til at bispedømmer får gode prester, at vi får gode strategier og bra drift av kirken, gjør at menigheter kan få gjøre det de skal. Vi vil bidra til dette slik at kirkedøra kan være åpen og folk får bruke kirken, sier han.

Sandaker-Nielsen forteller at mange av ÅFs delegater var erfarne og visste hva de gikk til.

– Så var det også noen som ble med på denne reisen fordi det var spesielt viktig nå, men de fleste har også latt seg engasjere av alle de andre sakene, sier han og henviser til vigselssaken som spesielt var mobiliserende ved forrige valg.

– Nå er vigsel for alle vedtatt, og det skal vi forsvare. Og så vil vi bidra til at Den norske kirke blir en god folkekirke for hele befolkningen også framover, sier Sandaker-Nielsen.

På valglistene til Bønnelista, den konservative motsatsen til Åpen Folkekirke, er det foreløpig kun én av kandidatene, Ingjerd Breian Hedberg, som er på gjenvalg fra denne perioden.

LES MER: Sør mot nord i kirkemøte-debatt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter