Nyheter

Opplever etnisk profilering fra politiet

Innvandrerungdom opplever etnisk profilering og rasisme fra politiet, viser en fersk rapport. – Når jeg var den eneste som ble stoppet, uansett tid på døgnet, så vet jeg at det ikke er tilfeldig, forteller norsk-gambier.

– Det er en ekkel følelse når du vet at du kan bli stoppet uten å ha gjort noe. I stedet for å få en trygghetsfølelse tenker du: 'oi, nå kan du bli sjekket uten annen grunn enn hudfargen', forteller komiker og medarbeider i Antirasistisk senter, Zane Khan, til Vårt Land.

I dag presenterer Antirasistisk Senter rapporten Vil ikke leke med deg fordi du er brun, for statsråder, politiet og interesseorganisasjoner hos Røde Kors i Oslo.

Skal vi tro rapporten er ikke Kahn alene. Antirasistisk Senter har intervjuet flere ungdommer med innvandrerbakgrunn, som mener de jevnlig blir utsatt for såkalt etnisk profilering og diskriminering av norsk politi. (Se faktaboks.)

Ofte stoppet

Kahn er nå 31 år, men forteller at han har blitt stoppet av politiet en rekke ganger opp gjennom ungdomsårene. Han er vokst opp på Bekkestua, der det var få andre med afrikansk bakgrunn.

– Når jeg var den eneste som ble stoppet, uansett tid på døgnet, så vet jeg at det ikke er tilfeldig.

Kahn påpeker at han er klar over at politiet i hovedsak er ute etter å finne mennesker som oppholder seg ulovlig, men reagerer på at de sjekker folk på bakgrunn av etnisitet.

Han forteller at andre i vennegjengen med afrikansk bakgrunn også har opplevd å bli sjekket av politiet på grunn av utseende.

– Det som er synd er at familien min og vennene mine får et negativt syn på politiet. Resultatet blir at våre barn også får dårlig tillitt til politiet.

Han sier politiet hevder de har sjekket ham helt tilfeldig. Men han tror ikke på forklaringen.

– Blir du stoppet mer enn tre ganger er det ikke tilfeldig. Nå er det sånn at det lønner seg å kle seg så pent som mulig for å slippe å bli stoppet.

LES OGSÅ: Utsendelseskrav skaper problemer for politiet

Fra rapporten

I rapporten kommer det frem en rekke historier. En av dem som forteller er en 19 år gammel gutt med hinduistisk bakgrunn: «Politiet har stoppa meg tilfeldig på gata sånn 1-2 ganger i måneden, kanskje til og med mer.»

Antirasistisk mener dette fenomenet er tiltagende.

– Ungdom med minoritetsbakgrunn blir sjekket rutinemessig. Det har blitt verre under nåværende regjering, slår redaktør ved Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, fast.

Rapporten har i hovedsak intervjuet ungdom fra Oslo. Steen mener likevel at det ikke bare er ungdom i Oslo som er offer for etnisk profilering fra politiet.

– Det gjelder nok mer generelt enn det. Det er jo helt klart et problem ute i resten av landet også. Bergens Tidende hadde for kort tid siden en sak om en svensk kvinne med minoritetsbakgrunn som var blitt stoppet av politiet, sier han.

Han hevder det er vanskelig å finne ungdom med minoritetsbakgrunn som ikke opplever etnisk profilering som et problem.

– Ungdommer blir bevisst på hvordan de kler seg når de skal på byen. Ikke for å se fine ut, men for å unngå å bli stoppet av politiet. Det er definitivt et problem, forteller Steen.

Steen påpeker likevel at det er store ulikheter internt i politiet rundt praktiseringen av etnisk profilering.

– I Oslopolitiet har det vært strammet inn, men etnisk profilering er fortsatt et problem. Det er nærmest en verdikonflikt innad i politiet, hevder han.

LES OGSÅ: Slik føles det å være papirløs

Krever dokumentering

Oddvar De Leon, leder i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMD) forteller at organisasjonen ble startet for 25 år siden nettopp på grunn av problemene rundt etnisk profilering i politiet. Han mener situasjonen har blitt verre de siste årene som følge av at den blåblå regjeringen opererer med såkalte måltall.

– Justisministeren har sagt at de skal sende ut over 9000 ulovlige innvandrere hvert år. Og hva er deres treffprosent? Jo, i fjor traff de bare i åtte prosent av tilfellene. Hvis de skal sende ut 9000 personer må de kontrollere en rekke mennesker. Og i det regnestykket ligger det etnisk profilering, slår han fast.

De Leon mener at faren ved at de samme menneskene blir kontrollert igjen og igjen er at de mister tilliten til politiet.

– Politiet skal være for alle. Når ungdommen føler at politiet ikke er deres politi, da har vi et alvorlig samfunnsproblem. Og det er spesielt ungdommen vi er bekymret for når det gjelder fremmedgjøring og radikalisering.

Politiet må i dag ikke registrere hvem de stopper og sjekker. De Leon krever at alle kontroller skal bli dokumentert.

LES OGSÅ: Knallsterk roman om «det norske»

Kjenner seg ikke igjen

Leder for felles enhet for utlending og forvaltning ved Oslo politidistrikt, Jan Erik Thommessen skriver på e-post at Oslo-politiet over lang tid har hatt et sterkt fokus på «at personkontroller skal utføres korrekt og ikke være belastende for byens befolkning, og da særlig ikke for minoritetsungdom.»

– Vi kjenner oss ikke igjen i en påstand om at vi utelukkende går etter hudfarge, men vi har til tider hatt en forsterket innsats i områder der en overveiende andel av de som oppholder seg i det offentlige rom har minoritetsbakgrunn. Vi kan derfor ikke se bort fra at det kan være at minoritetsungdom har blitt kontrollert oftere enn andre.

Thommessen legger til at også andre enn Oslo politidistrikt har foretatt kontroller, «for eksempel politiets utlendingsenhet.»

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter