Nyheter

Opplever dobbel sorg

Fire av ti barn som mister en forelder, har allerede opplevd skilsmisse. Det gjør dem ekstra sårbare, viser ny studie.

Bilde 1 av 3

– Det er tankevekkende at vi vet så lite om barn som opplever et slags dobbeltsorg-fenomen, fordi vi har mye kunnskap som viser at hver for seg kan disse hendelsene skape problemer, sier Frode Thuen, professor ved Høgskolen i Bergen, til Vårt Land.

I et svar til en leser i Aften­posten A-magasinet forteller Frode Thuen om en studie der han sammen med danske kolleger undersøkte hvordan skilsmissebarn som opplever tap av en forelder, får det senere i livet. 40 prosent av barna som mister en forelder har også opplevd skilsmisse.

LES OGSÅ: «Å miste en gammel venn er også å miste en del av seg selv»

I risikosonen

Psykolog ved Senter for krisepsykologi i Bergen, Atle Dyregrov, er enig med Thuen i at det trengs mer kunnskap på dette feltet.

– Jeg møter mange av dem i min praksis, og det er liten tvil om at det kan være ekstra utfordrende hvis skilsmissebarn mister en av foreldrene.

Ifølge Thuen finnes det mye forskning som viser at barn som enten mister en forelder ­eller opplever en skilsmisse, har større sannsynlighet for å få 
psykiske problemer senere i ­livet. En vet blant annet at skilsmissebarn har større risiko for å røyke enn andre, i tillegg til å debutere tidligere med alkohol. Barn som opplever tap av foreldre har også økt sannsynlighet for å få ­psykiske vansker.

– Hver for seg kan disse hendelsene gjøre barn sårbare. I artikkelen prøver vi å beskrive hvordan sorgen over skilsmissen og tapet av en forelder forsterker hverandre, sier Thuen.

LES OGSÅ: – Unge kristne unngår samtaler om tro

Savner oppmerksomhet

Thuen etterlyser bevissthet knyttet til dobbeltsorg-barna blant helsearbeidere som ­møter dem på sykehuset eller andre steder i helsevesenet.

– Det er viktig at de som møter barn som er i ferd med å miste en av foreldrene, undersøker om de har opplevd en skilsmisse tid­ligere. Hvis det viser seg at de er skilsmissebarn, bør helsearbeiderne undersøke hvordan forholdet til den andre forelderen er og hvor mye kontakt de har.

Ifølge Dyregrov vender barn tilbake til et tap gjennom oppveksten, og de trenger den gjenlevende forelderens hjelp til å mestre dette. Men dette kan bli vanskelig når det er lenge siden skilsmissen.

– Hvis den gjenlevende forelderen ikke lenger har et følelsesmessig forhold til den avdøde forelderen, kan barnet oppleve å være alene i sorgen, fordi den gjenlevende forelderen ikke sørger like mye.

I slike tilfeller oppfordrer han foreldre til å legge til rette for kontakt med avdødes familie.

– Det hender at den gjen­levende­ forelderen ikke ønsker at barnet skal ha kontakt med ­familien til den som døde. Jeg blir regelmessig kontaktet av frustrerte besteforeldre som ønsker å ha kontakt med barnebarna sine. Det er viktig at gjenlevende forelder arbeider for god kon-
takt.

LES OGSÅ: «Kristne er ikke de eneste som lever i en boble», skriver Didrik Søderlind

Praktiske problemer

I studien skriver Frode Thuen og kollegene at barna som holder på å miste forelderen de bor hos, og som ikke har kontakt med den andre forelderen etter skilsmissen, ofte bekymrer seg for hvem som skal ta vare på dem. I slike tilfeller bør andre voksenpersoner involveres.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Dette er dilemma som en ikke møter hvis foreldrene fortsatt er sammen, sier Thuen.

Dyregrov oppfordrer ansatte ved sykehus og skoler til å gjøre den gjenlevende forelderen oppmerksom på hvilke utfordringer som kan oppstå, samtidig som de hjelper barnet med å fremme sine behov.

– Det viktigste er at barnet opplever at det er lov å sørge og bekreftes på det, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter