Politikk

Opphetet koronadebatt om helligdagsstengte butikker: – De «drar KrF-kortet»

Øker koronasmitten i Oslo som følge av påskestengte matbutikker, har partifellene Ropstad og Svarstad Haugland skylden, hevdet Aftenposten-redaktør og Dagsavisen. – Provoserende og infamt, svarer Valgerd Svarstad Haugland.

«Blir det koronakaos i Oslo-butikkene i påsken, ligger ansvaret hos Kjell Ingolf Ropstad», skrev politisk redaktør i Aftenposten, Kjetil B. Alstadheim, på kommentarplass 4. april.

Dermed sparket han i gang en debatt som har rast i både sosiale og tradisjonelle medier de siste dagene.

Dette er bakteppet: Anbefaling fra smittevernoverlegen i Oslo

Oslos nesten 700.000 innbyggere må feire bypåske i år på grunn av hytteforbud og koronastengte grenser. Dermed øker faren for trengsel i matbutikkene før de stenger på helligdagene – og i de små «brustadbuene» som alltid er oppe.

Smittevernoverlege i Oslo, Tore W. Steen, anbefalte derfor byrådet å søke om dispensasjon fra loven, så matbutikkene kan holde åpent.

Men fylkesmann i Oslo og Viken, Valgerd Svarstad Haugland, sa nei. Hun viste blant annet til et brev forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sitt departement sendte til landets fylkesmenn 18. mars. Det fastslår at det «for tiden ikke er grunnlag for å gjøre unntak fra helligdagfredlovens bestemmelser om åpningstidsbegrensninger, som følge av Koronaepidemien».

LES OGSÅ: Dette er bakgrunnen for Ropstads brev

Alstadheim: – Påskestengte butikker helligere enn folks helse

Reaksjonene lot ikke vente på seg: «Selv under en pandemi er påskestengte butikker helligere enn hensynet til folks helse», skrev Kjetil B. Alstadheim i Aftenposten.

Også programleder for NRKs Debatten, Fredrik Solvang, kastet seg på kritikken av Ropstad og Haugland i en video på Twitter:

Svarstad Haugland: «De drar KrF-kortet»

Kjetil B. Alstadheim gjør i sin kommentar et poeng av at Haugland og Ropstad er partifeller, nærmere bestemt KrF-ere. Det samme gjør Dagsavisen på lederplass:

«Fylkesmannen, en rolle som bekles av den tidligere KrF-lederen Valgerd Svarstad Haugland, sa summarisk nei. Det forelå visstnok ingen «særlige grunner». Og støttet seg på den nå sittende lederen i partiet, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad», skrev avisen 5. april.

Det reagerer Haugland kraftig på.

– Alstadheim og Dagsavisens lettvinte argumentasjon om at vi er KrF-ere provoserer meg. I praksis fremstilles jeg ikke som fylkesmann en gang, men som «tidligere KrF-leder». Det er en av de mest infame måtene å skrive en kommentar på, sier hun til Vårt Land.

– De drar KrF-kortet og antyder at vi bare er opptatt av helligdagsfreden. Vi blir plassert i bås, stemplet som inkompetente til å fatte en beslutning basert på en helhetsvurdering, fortsetter fylkesmannen.

OSLO  20160420.
Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland under pressemøtet onsdag  hvor Fylkesmannen i Oslo og Akershus legger fram rapporten etter tilsyn med flere skoler i Bærum som følge av at en 13-åring døde.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Valgerd Svarstad Haugland er fylkesmann i Oslo og Akershus. Hun er også tidligere KrF-leder. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vanskelig beslutning etter grundig vurdering

– Du blir kritisert for å lene deg mer på brevet fra Ropstads departement enn på smittevernsmyndigheten i Oslo?

– Jeg har respekt for at man kan være uenig i beslutningen vi tok. Den var veldig vanskelig. Men vi gjorde en grundig vurdering der vi veide blant annet rådene fra dagligvarebransjen, Ropstad og smittevernmyndighetene opp mot hverandre.

Haugland sier hun fikk klar tilbakemelding fra bransjeorganisasjoner og fagbevegelse: De ønsket ikke å holde påskeåpent og hadde gode forholdsregler på plass for å begrense smittefaren.

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke er blant dem som har sagt at hardt prøvde ansatte i daglivarehandelen risikerer å slite seg ut og trenger fri.

Fylkesmannen minner om at folk flest har tatt ansvar under koronakrisen og mener kritikerne bør ha mer tiltro til dem:

– Det blir feil å lempe ansvaret over på KrF, sier Haugland.

LES OGSÅ: • «Hvor mange lyttet til Byåsens prest som ønsket god natt og Guds velsignelse? 20.000. Tjue tusen!»

Oslo  20120308. Vinner av NTBs språkpris,  journalist Kjetil B. Alstadheim,  blir overrakt prisen av jurymedlem Helene Uri. Utdelingen fant sted  torsdag morgen i Oslo.  Til venstre jurymedlem  Rune Wikstøl.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Kjetil B. Alstadheim er politisk redaktør i Aftenposten. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Alstadheim svarer: – Partibakgrunn er relevant

Politisk redaktør i Aftenposten, Kjetil B. Alstadheim, mener «det er relevant å ta med både Ropstads og Hauglands partibakgrunn».

– Kamp for søndagsstengte butikker er en viktig sak for KrF. Slikt kan spille inn i vurderingen av om det skal gis unntak, skriver han i en e-post til Vårt Land.

Han stiller spørsmål ved om fylkesmannens vurdering var så grundig som hun hevder:

– Hauglands beslutning lener seg tungt på Ropstads brev fra 18. mars og uttalelser i mediene sist uke. Hun la for egen regning til en slags analyse av at folk som har hjemmekontor kan være mer fleksible med når de handler. Det er begrunnelsen for beslutningen og hvor lett Haugland og Ropstad tar på bekymringen for Oslo kommune og Oslos smittevernoverlege, jeg har kritisert.

VÅRT LAND MENER: «Urimelig kritikk av Ropstad»

– Jeg har mindre tro på den moralske pekefingeren enn Haugland har

Alstadheim sier seg enig i at folk har et ansvar selv også, og har inntrykk av at de prøver å ta det.

– Dette handlet om å gjøre det lettere for folk å følge smittevernreglene og holde avstand til hverandre i butikkene, altså lettere for folk å ta ansvar. Jeg har mindre tro på den moralske pekefingeren enn det Haugland har, skriver han.

Politisk redaktør i Dagsavisen, Lars West Johnsen, ønsker ikke å svare på Hauglands kritikk.

Oslo 20200301. 
Folkehelseinstituttet inviterer til mediemøte i forbindelse med koronaviruset hos Folkehelseinstituttet, ved smittevernoverlege Tore Steen i Oslo.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Tore W. Steen er smittevernoverlege i Oslo kommune. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Smittevernoverlegen i Oslo: «En uheldig avgjørelse»

– Jeg mener fortsatt at det var en uheldig avgjørelse, skriver smittevernoverlege i Oslo, Tore W. Steen, i en e-post til Vårt Land.

Han antar at fylkesmannen har «ment at andre hensyn teller mer» enn smittevern.

– Det var riktig å søke om et unntak med en smittevernfaglig begrunnelse, fortsetter han.

– Hvor vesentlig er rådet du ga?

– Det er vanskelig å si at ett tiltak er mye viktigere enn andre. Det er summen av alle tiltak som betyr noe, svarer Steen.

– Hvor stor risiko løper innbyggerne i Oslo med mange stengte butikker på helligdagene?

– Dersom befolkningen følger anbefalingene om å planlegge godt og ikke venter med nødvendig handling til siste dag før helligdagene, trenger ikke risiko for smitte å øke. Men om folk gjør det vil vi først vite i etterkant, skriver Steen.

LES OGSÅ:

• Knut Vollebæk er koronasmittet: – At viruset smitter veldig, veldig lett, er min historie eksempel på

• Store utskiftinger i KrF: Nytt lag med ny general – avtrykk fra Dagen og Bergen

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk