Nyheter

'Opp til de pårørende'

Konkurransedirektør Lars Sørgard tror pårørende vegrer seg for å ønske billigere begravelser. Men han tror det må til.

Lars Sørgard er konkurransedirektør i Konkurransetilsynet og skrev i november en kronikk i Dagens Næringsliv om gravferdsbransjen og dens spesielle situasjon.

LES OGSÅ: Byr på billigere begravelser

Aktive valg

Han påpeker at bransjen skiller seg svært mye fra andre.

– Brukerne av tjenestene er i en veldig sårbar situasjon og opptrer annerledes. Det føles ikke riktig å lete etter det billigste alternativet. Vi tenker gjerne at det er uverdig å tenke på pris, men det er det jo egentlig ikke i det hele tatt, sier han.

Han tror at nye aktører innen markedet for gravferd kan gi et bedre tilbud på gravferdstjenester, men at det krever at pårørende er bevisst på alternativene.

– For at dette i størst mulig grad skal bidra til et bedre og rimeligere tilbud, er det helt avgjørende at de som etterspør denne tjenesten faktisk er aktive og gjør bevisste valg. Det kan føre til at det blir en finere begravelse enn det vi ellers hadde tenkt, og til en mer gunstig pris. Slik sett kan en mer bevisst holdning gi en mer verdig avslutning på livet, mener Sørgard.

LES OGSÅ: Får Olavstipend for å forske på gravferd

Forsterker presset

Sørgard viser til en studie i England som viser at man er bekymret for markedet for gravferd. Prisene på gravferdstjenester har økt mer enn ellers i samfunnet og konkurransen har ikke fungert slik som man håpte. I stedet har man lyktes med økte priser over tid fordi kundene ikke nødvendigvis reagerer så mye.

– Det sentrale er imidlertid at flest mulig av oss er oppmerksomme på at vi ved noen få tastetrykk kan få god og nyttig informasjon som gjør at vi, selv i en slik vanskelig situasjon, kan ta et gjennomtenkt og godt valg, mener konkurransedirektøren.

Han observerer at bransjen i Norge er blitt bedre og han tror de nye aktørene vil forsterke presset ytterligere.

– De som ikke fornyer tilbudet sitt vil kunne oppleve svikt i etterspørselen. Og det vil kunne tvinge dem til å forbedre tjenesten sin og gi en mer attraktiv pris. En sånn dynamikk vil også gi nye byråer, med mer attraktive tilbud enn de eksisterende, større mulighet for å få lykkes.

LES MER: Gravfølger blir oftere forstyrret

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter