Nyheter

Ønsker slutt på trygdestraff av fattige

For mange barn vokser opp i fattigdom. Stortinget pålegger regjeringen å utrede om sosialhjelpsmottakere skal slippe å bli straffet med barnetrygdkutt.

– SVs gjennomslag for å holde barnetrygden utenfor ved beregning av sosialhjelp er et viktig første skritt for å sikre færre fattige barnefamilier. Det vil innebære at familiene som har minst sitter igjen med mer i hverdagen. Her har det vært svært ulik praksis i kommunene, og vi vil sikre at alle behandles likt uavhengig av hvor man bor, sier stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski til Vårt Land. Hun sitter i Stortingets finanskomité for SV.

Partiet fremmet i fjor høst et privat lovforslag om en «rettferdig og fattigdomsbekjempende barnetrygd».

På stedet hvil

I 1996 parkerte Stortinget satsen på den månedlige barnetrygden. I 22 år har alle krav om å heve summen, som ligger på 970 kroner, blitt lagt bort. Ingen regjeringer har ønsket å få Stortinget med på å prisjustere barnetrygden, som alle foreldre får fram til barnet har fylt 18 år.

Utregninger gjort av Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at dersom barnetrygden hadde vært prisjustert, ville den i fjor ha ligget på nær 1.500 kroner.

– Noe av det viktigste vi kan gjøre for å sikre at færre barn vokser opp i fattigdom, er å øke barnetrygden, som ikke har vært justert siden 1996. Det er veldig synd at vi ikke får de andre partiene med på dette så langt, men vi har ikke tenkt å gi oss på dette, sier Kaski.

SSB har regnet ut at dersom barnetrygden hadde fulgt prisveksten de 20 siste årene, ville minst 20.000 færre norske barn tilhørt lavinntektsfamilier.

LES MER: Kommune blar opp million 

Må utrede

Vedvarende lav barnetrygd er ikke alene om å ramme barn som lever i fattige husholdninger: I dag er det nasjonale regelverket slik at barnetrygden regnes med i inntektsgrunnlaget når en familie søker kommuner om økonomisk sosialhjelp.

Nå ber et samlet Storting, etter initiativ fra SV, Solberg-regjeringen om å levere en utredning som vil føre til bedre levekår for fattige familier:

«Stortinget ber regjeringen utrede hvorvidt barnetrygden bør holdes utenfor ved beregning av sosialhjelp, og fremme sak for Stortinget på egnet måte», skriver familiekomiteen i innstillingen som ble levert før påske, og som Stortinget har vedtatt.

Glede

Nestleder i familiekomiteen, Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen, er som SV glad partiene har samlet seg i kampen mot barnefattigdom:

– Jeg er veldig glad for at det er blitt enstemmighet – endelig – om det å se på å holde barnetrygden utenfor når sosialhjelpen beregnes, sa Ap-toppen i Stortinget før påske.

«Urimelig»

Trettebergstuen minnet om at «det er helt urimelig at de som har minst, altså de som har sosialhjelp som hovedinntekt i en periode, i realiteten ikke mottar barnetrygd»:

– For når barnetrygden blir regnet som inntekt før det kan søkes om sosialhjelp, blir det faktisk sånn at de som økonomisk sett er de svakeste familier i samfunnet, i realiteten ikke mottar barnetrygd,

Livsopphold

Dagens regelverk sier i praksis at barn av sosialhjelpsmottakere må brødfø sine foreldre for barnetrygden før foreldrene får penger til livsopphold i form av sosialhjelp, sa Trettebergstuen videre.

– Barnetrygden skulle være for alle, og det er helt urimelig at de fattigste ikke får. Men slik er det når denne praksisen består. Vi ser derfor fram til at regjeringen følger opp den saken på en god måte, og at vi kanskje kan få bukt med en praksis som er uheldig, sa nestlederen i familiekomiteen i Stortinget før påske.

Nedstemt

Da SVs forslag om å heve barnetrygden ble behandlet i Stortinget før påske, var alle partier enige om at Norge har for mange fattige barn. Men bare SV ønsket en opptrappingsplan for barnetrygden.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter