Politikk

Ønsker ‘narkopol’

Får FpU og Unge Venstre det som de vil, kan du i fremtiden kjøpe cannabis på ditt lokale «narkopol». Forsker Jørgen Bremness tror derimot ikke ordningen vil ha en forebyggende effekt.

– Narkotika kan selges på apotek gjennom resept. En annen mulighet er en vinmonopol-ordning eller en narkobutikk. Det finnes ulike måter å løse dette på, og da handler det om å finne den beste ordningen, sier formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Bjørn-Kristian Svendsrud.

Vårt Land har tidligere skrevet om liberaliseringsbølgen i flere norske ungdomspartier. Partiene Unge Venstre, De Grønne, FpU vil alle utrede for å legalisere narkotika. De ser for seg ulike løsninger, men alle er inspirert av den norske vinmonopol-
ordningen.

I dag selges lettere narkotiske stoffer slik som cannabis over disk i Nederland og enkelte delstater i USA.

Må legalisere

Svendsrud mener det er viktig å ikke overlate kontroll og salg av narkotika til kriminelle. Samtidig ønsker FpU å sørge for at færrest mulig begynner med narkotika. Derfor skal salget være «strengt regulert»:

– Vi ligger på toppen i overdosestatistikken. En stor andel innsatte i norske fengsler er der på grunn av narkokriminalitet. Da er spørsmålet om man skal gjøre noe annerledes, sier han.

Svendsrud mener at fordelene av regulering er at man får vite innholdet i produktene, større muligheter for helsehjelp og alderskontroll.

– Det forebyggende arbeidet er ekstremt viktig og må være rettet mot arenaene hvor barn og unge er, sier han.

Flere vil vise til at norsk ungdom er blant dem med lavest bruk av narkotika i Europa. Er det nødvendig å endre politikken?

Norsk politikk er ikke særlig vellykket. Det er ganske alvorlig når vi har omlag 70 narkotikarelaterte dødsfall per million innbygger i året, og cirka 9.000 heroinavhengige. Portugal har tre dødsfall per million innbygger.

Ikke eksempler

Ifølge Jørgen Bramness, seniorforsker ved Nasjonalt kompetansesenter for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (ROP), finnes det ikke eksempler på «narkopol» noen steder i verden, men at det nærmeste vi kommer er nederlandske «coffeeshops» – utsalgssteder for cannabis.

Flere amerikanske delstater har også salgsteder for cannabisprodukter. Imidlertid viser flere ferske rapporter en økning i helseproblemer knyttet til cannabisbruk i stater som har legalisert rusmiddelet, ifølge Bramness. Selv tror han ikke forbudet mot narkotika har en forebyggende effekt.

– Ikke for den marginale, tunge gruppen rusmisbrukere, men for den generelle befolkningen, sier han.

– Er dagens rusdebatt preget av meninger istedenfor fakta?

– En del av slagordene reflekterer ikke virkeligheten. Det blir slagordpreget debatt som sjelden hviler seg på empiri. Det er ikke slik at straff kommer i veien for behandling. Det kan like gjerne hevdes at en god del mennesker har kommet i behandling nettopp fordi bruk er straffbart, sier Bramness.

Narkopol

Det er snakk om å regulere omsetningen i et illegalt marked, sier nasjonal talsperson, Ole Eian, i Grønn Ungdom.

Partiet ønsker en utredning for hvordan man skal tillate streng, statlig omsetning av narkotika. Eian ser til dagens Vinmonopol-ordning og norsk tipping for inspirasjon.

– Formålet vårt er ikke bygget på ideen om det liberale individ, men å forebygge og begrense skader. Det handler om å begrense tilgangen for brukere i Norge, men også å få de som er tungt avhengige inn i trygge rammer.

Sondre Hansmark, leder i Unge Venstre mener samfunnet må klassifisere ulike rusmidler etter hvilket skadepotensial de besitter.

– Vi kan ende opp med en modell der lettere rusmidler som cannabis kan selges relativt tilgjengelig med aldergrense, salgstider og legitimasjon, slik som vinomonopol-ordningen. Tyngre stoffer som heroin vil bare være tilgjengelig gjennom assistert behandling og legeresept.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk