Nyheter

Ønsker mer ydmykhet

Staten bør gi flere asylsøkere lovlig opphold fram til saken deres blir behandlet i rettsapparatet, mener NOAS.

– For å få en god prosess er det en forutsetning at man får være til stede for å føre egen rettssak. Det handler om grunnleggende rettssikkerhet, sier seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til Vårt Land.

Mange

Det er svært få asylsaker som havner i lagmannsretten, slik som Fitjar-saken. Ifølge NOAS var det i fjor 21 dommer i denne rettsinnstansen som handlet om asylspørsmål. I alt 43 prosent av sakene fikk asylsøkerne gjennomslag.

– Når det er såpass mange, så bør staten i større grad gi utsatt iverksettelse, noe som betyr at de får tillatelse til å være lovlig i landet fram til saken blir behandlet. Vi ønsker mer ydmykhet fra statens side for domstolens rolle som kontrollorgan av deres vedtak, påpeker Martinsen.

LES OGSÅ: Psykologer: Barn skadet av politiet

LES OGSÅ: – Familien er i reell fare

– Vet lite

Han mener Fitjar-saken skiller seg ut, fordi man får vite hvordan barna er blitt påvirket av politiets håndtering av dem.

– Vi får til vanlig i liten grad vite hvordan barn blir påvirket i ettertid av pågripelser, fordi de blir sendt ut av landet. Såkalte mislykkede utsendelser som i Fitjar-saken er ikke så vanlig, sier Martinsen.

LES OGSÅ: Krever unnskyldning fra Wara

Får ikke sove

Søvnproblemer, frykt for politiet og manglende konsentrasjon på skolen, er noen av utfordringene barn oppgir at de sliter med i etterkant av utsendelser, viser en rapport som blant andre NOAS sto bak i 2017.

Martinsen håper Politiets Utlendingsenhets (PU) nye retningslinjer i håndtering av asylbarn gir mer varsomme pågripelser og returer av barn.

LES OGSÅ: Politiet vil pågripe asylbarn mer varsomt

LES OGSÅ: Betaler fortsatt prisen for vinterens politiaksjon

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter