Nyheter

Ønsker god offentlig skole

Foreldreforening sier ja til privatskole, men ønsker også at den offentlige skolen gjøres bedre.

Vel 300 familier er medlemmer av foreningen Lykkelige barn, en støtteforening for foreldre med «barn som tenker raskere enn gjennomsnittet».

– Foreldrene representerer om lag 1.000 barn, opplyser leder Ieva Fredriksen.

Hvert grunnskolekull i Norge ligger på vel 60.000 barn. Foreningen Lykkelige barn viser til forskning som anslår at to til fem prosent av alle årskull er det man kaller «evnerike barn».

– Hva mener dere om at Norge kan få en privatskole for svært evnerike barn?

– Vi hilser initiativet velkomment, for dette kan bli en god løsning for noen. Likevel er vi vel så opptatte av at den offentlige skolen i hele Norge skal bli bedre rustet til å ta i mot de evnerike barna, sier Fredriksen.

LES OGSÅ: Røe Isaksen gjør det lettere å starte privatskole

Tre grunner

– Hvorfor bør Utdanningsdirektoratet si ja til søknaden?

– For det første vil det være en anerkjennelse av behovet til en gruppe barn. For det andre kan det bidra til å utvikle undervisningsmetoder som flere skoler vil ha nytte av, og for det tredje vil en slik skole gjøre en viktig forskjell for en gruppe barn som sliter med skolehverdagen.

– Hva mener dere om at foreldre velger å reise til Danmark for å finne en egnet skole?

– Det er ingen god løsning å reise til Danmark. Man bryter opp fra både venner og familie. Likevel blir flytting en løsning for noen, men det har flere utfordringer. Derfor er en egen privatskole i Norge noe vi i prinsippet støtter.

LES OGSÅ: Rekord i antall privatskoler

Tilpasset undervisning

Men Lykkelige barn er opptatt av å understreke det offentliges ansvar for de evnerike barna. I høringssvaret til ny privatskolelov skriver de at de «støtter regjeringens forslag til å åpne for at private kan drive profilskoler, i tillegg til skoler basert på alternative pedagogiske metoder og livssyn».

Men foreningen «understreker imidlertid at skoler for alle barn er det offentliges ansvar. Det offentlige må ikke bruke friskoler og profilskoler, for å fraskrive seg ansvar for tilpasset opplæring».

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter