Nyheter

Ønsker blågrønne kommuner

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen håper blågrønt regjeringssamarbeid kan bli til felles makt på kommuneplan også. Den lange lokalvalgkampen er i gang.

– Samarbeidet i regjering inspirerer mange av våre lokalpolitikere til å finne sammen, sier Solvik-Olsen til Vårt Land.

Landsmøtet forrige helg var et slags avspark for Frps lange valgkamp. Forrige kommunevalg – i 2015 – var med 9,5 prosent Frps dårligste på 20 år. Partiet fikk svekket gjennomslag lokalt.

Men bildet av dagens regjering kan ifølge Solvik-Olsen bli et eksempel for lokale allianser – der strid droppes for å få til felles borgerlig makt.

– Det er ikke slik at vi fra Frps sentralstyre og landsstyre skal piske til samarbeid lokalt. Men på borgerlig side bryter man nå ned noen myter. Venstre og Frp finner bedre løsninger sammen i regjering enn når man krangler i Stortinget, mener Frp-nestlederen.

LES OGSÅ: Nå har Rødt nøkkelen til makten

Isen er tint

Mellom de gamle kamphanene Venstre og Frp er tonen fredeligere enn noen gang. I forrige stortingsperiode resulterte budsjettforhandlingene mellom Høyre/Frp-regjeringen i krangel og tøffe fronter – ikke minst til Venstre – høsten 2014, 2015 og 2016. De to siste var nær ved å skape parlamentarisk krise.

Innad i Frp har mange ansett Venstre som et utpresserparti og «tulleparti». Men i vinter gikk Venstre inn i Høyre/Frps regjering. I både Venstre og Frp uttrykker kilder til Vårt Land at fronter mellom dem imellom bygges mer og mer ned i hverdagspolitikken.

Helgens historiske hendelse på Frps landsmøte demonstrerte endringen: Venstre-leder Trine Skei Grande holdt en hilsningstale til solid applaus fra Frps landsmøte

Frp-optimisme

Det var under Frps pressekonferanse før landsmøtet at Solvik-Olsen først lanserte tankene om blågrønne samarbeidsløsninger lokalt også.

– Men for å få til dette skal altså inspirasjon «nedenfra» bygge samarbeid oppover?

– Lokalpolitikere kan se hva vi får til sentralt – og så kan de se om de får til noe lignende hos dem. Våre folk snakker mange steder bra sammen med KrF også. KrF hører til på borgerlig side, men veien de velger får de finne ut av selv, svarer Solvik-Olsen.

LES OGSÅ: Solid motvind for KrF og Venstre

Grande: «Attraktiv»

Overfor Vårt Land er Venstre-leder Trine Skei Grande mer tilbakeholden med å gi blågrønt lokalsamarbeid forrang. Men hun tror regjeringssamarbeidet gjør Venstre «mer attraktiv som samarbeidspartner».

– Det skal være stor frihet for et sentrumsparti lokalt til å samarbeide slik de selv synes er best. Det vil ikke gå noe dekret ut fra Venstres ledelse om lokalt samarbeid.

– Men er det en positiv gevinst for Venstre at varianter av regjeringssamarbeidet også oppstår lokalt?

– Jeg håper at velgerne verdsetter politikere som går inn i krevende samarbeid for faktisk å få til løsninger.

– Hvis Venstre-folk lokalt vil drive ordførersamarbeid med Ap og SV, så er det lov det også?

– Vi er et sentrumsparti som kan velge ulike løsninger lokalt.

– Din hilsningstale til Frp kan vel fremstå som en av dine mest surrealistiske, politiske opplevelser?

– Det var i alle fall noe jeg aldri hadde trodd jeg skulle komme til å gjøre. Det var hyggelig å få den anledningen, svarer Grande.

LES OGSÅ: Frp vil ta «suppegjengen»

Suppe og saus

Under landsmøtet skjerpet Frp retorikken mot de rødgrønne partiene. De ble omtalt som «suppegjeng» og «saus».

– Vi har et lokalvalg å vinne. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å få byttet ut den rødgrønne suppegjengen som styrer altfor mange kommuner i dette landet, sa Sylvi Listhaug i en landsmøtetale, til voldsom jubel.

Frp-leder Siv Jensen poengterte at samarbeid med andre borgerlige må til.

– Alternativet er at vi får tilbake den «rødgrønne sausen», advarte Jensen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter