Nyheter

Ønsker alle kirkens barn

11 organisasjoner vil at alt langsiktig barne- og ungdomsarbeid i Den norske kirke skal gjøres i regi av dem.

– Vi mener alvor når vi bruker ordet «alt». Det er vi som er kjøttet på beina i Den norske kirke. Det er vi som er arbeidslaget og står for livet og engasjementet i kirken, sier Øystein Magelssen, generalsekretær i KFUK-KFUM.

I går la han og de andre 10 organisasjonene fram strategidokumentet «Kirkens Unge». Ett av hovedpunktene i dokumentet er at de «vil at alt kontinuerlig barne- og ungdomsarbeid i Den norske kirke» organiseres som en del av en frivillig organisasjons «medlemsbaserte arbeid».

Barne- og ungdomsorganisasjoner har til dels svært ulik profil, kultur og bibelsyn. Det gjør samarbeidet «enestående», mener Magelssen.

Årsaken til at de har lagt de innbyrdes forskjellene til side er at det «står om barn og ungdoms tro og engasjement, og rekruttering i kirken», skriver de i dokumentet.

For litt over ett år siden tok Magelssen til orde for at Den norske kirke burde gjøre KFUK-KFUM til deres nærmeste allierte når det kom til barne- og ungdomsarbeid. Det skapte en del frustrasjon hos andre barne- og ungdomsorganisasjoner. Men i stedet for mer bråk, førte samtalene til at de arbeidet fram en felles plattform for 
samarbeidet med Den norske kirke.

– Ikke godt nok

Organisasjonene ønsker at alt det langsiktige barne- og ungdomsarbeidet skal under deres vinger, blant annet fordi ungdommene trenger en større sammenheng enn bare den lokale menigheten.

– Er det ikke godt nok å være under den store paraplyen Den norske kirke?

– Mye av det som skjer i menighetene er veldig godt, men i et større perspektiv er ikke det frivillige barne- og ungdomsarbeidet godt nok. Vi mister fotfestet i en generasjon som vi må ha med oss om folkekirken skal overleve, sier Magelssen.

I tillegg til større fellesskap kan organisasjonene tilby finansiell sikkerhet gjennom økte offentlige tilskudd, faglig kompetanse, ledertreningsprogrammer og lignende. Det vil også lette samarbeidet mellom mindre menigheter i Dnk.

– Vil organisasjonene nå konkurrere om å få ta del i Den norske kirkes barne- og ungdomsarbeid?

– Det er klart det er et moment av konkurranse, men det trenger ikke være galt så lenge det ikke utarmer arbeidet.

Magelssen mener at en del aktiviteter naturlig hører hjemme under de forskjellige organisasjonene, som søndagsskolearbeid under Søndagsskolen og tensing under KFUK-KFUM.

– Og jeg vil heller at et arbeid skal være innmeldt i NLM enn å stå sårbart alene.

Avstand

I synet på likekjønnet vigsel står Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) et godt stykke fra KFUK-KFUM. Etter at Den norske kirke åpnet for likekjønnet vigsel, har NLM også tatt avstand fra Den norske kirke.

«Mer enn noen gang før vil vi arbeide for at virksomheten vår drives uavhengig av Den norske kirkes arbeid. Det er ikke mulig å ha åndelig tillit til, eller inngå samarbeid med, dem som fremmer eller praktiserer en kjønnsnøytral ekteskapsforståelse», uttalte ledere og regionledere i NLM i da det ble klart at Den norske kirke kom til å vie likekjønnede.

Likevel er NLMs ungdomsorganisasjon med på samarbeidet.

– Hvordan henger dette sammen, leder for NLM Ung, Hans Kristian Skaar?

– Dette er egentlig ikke noe nytt fra vår side. Vi har samarbeidet med Den norske kirke i 125 år – ikke alltid like hjertelig – for mye av utviklingen av teologien i Den norske kirke har gjort det mer krevende for oss med vårt syn å samarbeide med dem, sier han.

NLM ung finner likevel mange menigheter som er åpne for å samarbeide med dem og som de synes det er tjenelig å jobbe med.

Positive

Den norske kirkes ledelse har vært informert og til dels involvert i plattformen som nå foreligger.

– Vi er positive til initiativet. Det bygger på en praksis vi allerede har. I plan for trosopplæringen anbefaler vi at det kontinuerlige barne- og ungdomsarbeidet knyttes til en organisasjon, sier seksjonsleder for barn, unge og trosopplæring i Kirkerådet, Kristine Aksøy.

Kirkerådets politiske ledelse skal få invitasjonen på bordet allerede på sitt møte i slutten av denne måneden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter