Nyheter

Ønsker 
å tone 
ned Gud

Svenske brudepar vil ikke høre det kristne budskapet i vielsen. Norske Belinda 
Østvik Jørandli håper presten skal snakke minst mulig om Gud i hennes bryllup.

En spørreundersøkelse blant 216 prester i Svenska kyrkan viser at mange brudepar ønsker at Gud blir tonet ned under bryllupsseremonien. 1 av 3 svarte at de i vigselssamtalen hadde blitt bedt om å ikke vektlegge det kristne budskapet, melder Kyrkans Tidning.

Den fjerde juli skal Belinda Østvik Jørandli si ja til brudgom Jan Vegard Rudsengen i Østsinni kirke i Nordre Land. Hun kjenner seg igjen i funnene fra Sverige.

– Helt ærlig så håper jeg presten kan snakke minimalt om Gud og det kristne budskapet. Det står jo mye i Bibelen om kjærlighet som ikke er direkte knyttet til Gud. Jeg håper at det i vielsen vår kan fokuseres mer på dette, sier Østvik Jørandli.

LES MER: Overrasket alle med å gifte seg

Ville ha kirkebryllup

Hun sier at de begge er usikre på hva kristendommen betyr for dem.

– Men jeg har vært vant med å gå i kirken i konfirmasjonstiden, ved skolebesøk, hver julaften og ved større hendelser som dåp. Derfor synes jeg det er fint at bryllupet skal være noe mer enn bare det verdslige, forteller den kommende bruden.

Kirkebryllup er et naturlig valg for dem. Begge er medlemmer i Den norske kirken, og å gifte seg i kirken er tradisjon og gjør bryllupet mer høytidelig, forklarer hun.

– Kommer dere til å be presten dysse ned det kristne budskapet?

– Vi skal snart ha vigselssamtale og da kommer det nok til å bli tatt opp. Det som er fast 
liturgi og omhandler Gud, er greit. Men i talen der presten kan velge ord litt friere, håper jeg presten ikke knytter ord og tema så rettet mot Gud.

LES MER: Giftet seg etter 54 års ekteskap

Ukjent

Sokneprest Bettina Eckbo i Eidskog kirke utenfor Kongsvinger har aldri opplevd å bli bedt om å snakke minst 
mulig om Gud.

– Dette har jeg aldri opplevd. I den grad jeg opplever seku
larisering, så er det når det gjelder hvilke solosanger som par velger i vielsen. Disse er svært ofte en popballade, et typisk eksempel er Shania Twain’s «From this moment».

Eckbo forteller at hun en gang ble bedt om å dempe det kristne innholdet i en begravelse, noe som hun opplevde som veldig spesielt, og som hun avviste å gå med på.

– Det kan godt være at mange par har ulike tanker om hvor mye Gud skal betones i vigselen, men det skal litt mot til å ta opp dette i samtale med presten. Men det blir veldig ofte en hyggelig samtale når vi klarer å sette ord på det som har med tro å gjøre.

For presten virker det som mange synes det er fint at Gud og det kristne budskapet kommer tydelig frem.

– De kirkelige rammene for vigselen og måten som man kommuniserer på kan overraske positivt, sier Betina Eckbo.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Svensk fenomen?

Vårt Land har tatt en ringerunde og spurt flere prester om tematikken. 
Ingen av dem er blitt bedt om å tone ned Gud eller har hørt om andre prester som har blitt spurt om dette.

Silje Trym Mathiassen, prest i St. Petri menighet i Stavanger og dialogprest ved Kirkelig dialogsenter i Stavanger, sier at hun ikke har opplevd noe slikt.

– Nei, det har aldri skjedd, men jeg har bare vært prest i to år, så jeg har ikke så lang erfaring, sier Mathiassen og fortsetter:

– I jobben som dialogprest har jeg også viet par hvor en av dem var kristen og den andre muslim. Til og med i disse tilfellene vektla brudeparene at de ønsket en kristen vielse.

Har sangønsker

Det kommer imidlertid en del andre ønsker fra brudepar i Den norske kirke.

– De ønsker gjerne at vielsen skal være lett og morsom. Mange har også sangønsker.

– Kan de velge sanger fritt?

– Jeg og organisten må godkjenne teksten og musikken. Hvis jeg ikke har hørt sangene før, må de sende dem til gjennomlesning. Om disse sangene betyr mye for brudeparet strekker vi oss langt, men sangtekstene må ikke være i strid med det kristne budskapet, sier hun.

– Hvor viktig er det at vielsen har et kristent budskap?

– Det er helt sentralt. Når brudeparet velger en kristen vielse er det viktig at vi er tydelige på hva det innebærer. Kjærligheten mellom oss mennesker er forbundet med kjærligheten mellom mennesker og Gud. Det ville være unaturlig ikke å trekke det inn, sier Mathiassen som forberede sin neste vielse når Vårt Land ringer.

Velger bibeltekster

Heller ikke Ragnhild Annie Fuglseth, sokneprest i Eide i Møre og Romsdal, er blitt bedt om å snakke mindre om Gud i en vielse.

– Nei, det har aldri skjedd, sier Fuglseth og legger til:

– Mange er bevisste på hvorfor de velger å gifte seg i kirken. De kjenner på en tilhørighet og kirkerommet er ikke bare en fin ramme.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter