Kirke

Omstridt predikant søker asyl i USA

Den danske predikanten Torben Søndergaard hevder at han er religiøst forfulgt i sitt hjemland og søker asyl i USA. – Ikke religiøs forfølgelse, sier dansk biskop.

Den omstridte danske kristne predikanten Torben Søndergaard har søkt om asyl i USA, fordi han føler seg religiøst forfulgt i Danmark. Det skriver avisen Kristeligt Dagblad, som referer til en video predikanten har publisert på Youtube. Der forteller Søndergaard at han har søkt om asyl i USA fordi han frykter å bli satt i fengsel og få tvangsfjernet sine barn hvis han returnerer til Danmark.

– Jeg visste ikke at det var en klar agenda om å ødelegge oss, sier han i videoen.

LES MER: Mirakelpredikant hevder politiet ba om forbønn

«Drev demoner ut» av barn

I vinter sendte danske TV 2 programmet «Guds bedste børn» hvor en rekke mennesker med bakgrunn fra radikale kristne miljøer sto fram og fortalte historier om overgrep, misbruk og utnyttelse i danske frikirker, heriblant bevegelsen The Last Reformation som Søndergaard stiftet i 2011. Dokumentaren viste blant annet Søndergaard som «drev demoner ut» av barn helt ned til 15-årsalderen, mens mindre barn så på. Organisasjonene Børns Vilkår og Red Barnet var blant organisasjonene som uttrykte bekymring for praksisen, og flere danske politikere tok til orde for å etterforske predikanten for kvakksalveri.

– Han har ingen autorisasjon. Han fratar en pasient en behandling og sier han kan kurere henne, sa Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti til TV 2.

I en uttalelse fra Folketingets rettsutvalg fremgår det at demonutdrivelser på mindreårige og psykisk utviklingshemmede kan bli betraktet som psykisk vold, skriver Kristeligt Dagblad.

– Denne loven ville ikke vært der hvis det ikke var for meg og TV-programmene. Hvis jeg drar tilbake til Danmark, vil de på grunn av den nye loven fengsle meg, sier han i videoen, selv om det i utgangspunktet er snakk om en uttalelse, og ikke et lovforslag fra Folketinget.

LES MER: «Hatpredikant» skal besøke Sverige

Ikke religiøs forfølgelse

Karsten Nissen er biskop emeritus og har tatt initiativ til å starte en tenketank som skal jobbe for å hjelpe forfulgte kristne. Han mener det Søndergaard er blitt utsatt for ikke kan sies å være religiøs forfølgelse.

– Når vi snakker om forfølgelse basert på ens tro, handler det om mennesker som er utsatt for veldig voldelige handlinger: å bli drept, fengslet og torturert fordi de utøver sin religion. Det er ikke tilfellet her, sier han til Kristeligt Dagblad.

Seniorforsker ved Institutt for menneskerettigheter, Eva Maria Lassen, har også problemer med å se hva som gjør Torben Søndergaard «religiøst forfulgt».

– Det fremgår ikke av Youtube-videoen at det er reist sak mot Torben Søndergaard. Han nevner bare at han frykter at Folketingets uttalelse kan bli brukt mot ham i fremtiden, noe som bare gjør det vanskeligere for ham å argumentere for at han blir forfulgt, sier hun til Kristeligt Dagblad.

LES MER: «Drev ut demoner» på norsk hotell

‘Kommer fra Jesus.’

I 2017 ble det kjent at Søndergaard hadde utført «demonutdrivelser» under et arrangement på Quality Hotel Residence i Sandnes. I en videosnutt som ble publisert på predikantens Facebook-side kunne seere få med seg seansen hvor Søndergard tilsynelatende drev en demon ut av en ung kvinne. Videoen som ble delt over 450 ganger ble kritisert av flere norske teologer.

– Dette har lite med kristendom å gjøre, men er et show med sterk kvasireligiøse innslag, sa Lars Johan Danbolt, professor ved Det teologiske menighetsfakultet og leder av Religionspsykologisk senter i Sykehus Innlandet til Vårt Land den gang.

– Jeg har ikke sett dette i Norge før, men jeg vet at det forekommer, sa Kjetil Aano, lektor ved VID vitenskapelige høgskole.

– Særlig blant kristne uten sterk, kirkelig forankring har man et verdensbilde som åpner opp for denne type fenomener. De tenker at verden består av onde og gode krefter som man kan inngå allianser med, fortalte Aano.

Søndergaard forsvarte demonutdrivelsen.

– Å drive ut demoner er ikke min idé. Den kommer fra Jesus og er en del av å være hans disippel, uttalte han til Vårt Land.

LES MER: Torben Søndergaard: – Vi gjør bare som Jesus sier

Søndergaard besvarte ikke Vårt Lands henvendelse i går.

---

The Last Reformation

  • Bevegelsen ble startet opp i 2011 av den danske radikale predikanten Torben Søndergaard.
  • Grunntanken er å leve som disiplene i Apostlenes gjerninger. Det innebærer å helbrede de syke, forkynne evangeliet og kaste ut demoner.
  • Bevegelsen hevder å ha helbredet mennesker fra forskjellige fysiske smerter, homofili og kreft.
  • Kilde: The Last Reformation og Wikipedia

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke