Nyheter

Omstridt dødsdom fullbyrdet i Pakistan

Shafqat Hussein, som ble dømt for et drap han skal ha begått som 15-åring, er blitt henrettet i Pakistan.

Bilde 1 av 2

Det bekrefter familien hans og en fengselskilde overfor nyhetsbyrået AFP. Hussein ble henrettet ved henging i et fengsel i storbyen Karachi rett før daggry tirsdag.

Ifølge Husseins advokater og familie ble han torturert og presset til å tilstå drapet på en sju år gammel gutt i 2004. Saken har vakt internasjonal oppmerksomhet, og henrettelsen er blitt utsatt fire ganger.

– Hvorfor henrettet de min uskyldige bror? Bare fordi vi er fattige, spurte Husseins søster Sumaira Bibi etter at dødsdommen var fullbyrdet.

LES OGSÅ: Bibis siste sjanse til å bli benådet

Dødscelle

Rådgiver i Amnesty Norge, Helle Bjørnstad, sier at Hussein har sittet store deler av sin ungdomstid på dødscellen og levd under stadige utsettelser av henrettelsen.
– Det i seg selv er tortur. Dødsdommen har blitt fullbyrdet til tross for voldsom internasjonal press over lang tid, sier Bjørnstad til Nettavisen.

I henhold til det pakistanske lovverket kan ingen dømmes til døden for forbrytelser de begikk før de fylte 18 år. Ifølge Husseins familie var han bare 15 år gammel da drapet ble begått – men dette har vært vanskelig å bevise, siden han kommer fra en fattig familie og ikke har noen fødselsattest.

Da regjeringen iverksatte en gransking for å undersøke Husseins alder, ble konklusjonen at han slett ikke var 15 år i 2004, men 23. Resultatet av granskingen er imidlertid ikke blitt offentliggjort.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Tortur

– Han har tilsynelatende blitt utsatt for tortur under avhørene, noe som er ulovlig under internasjonal lov. Så her blir det dobbelt opp. For det første burde han aldri ha blitt tiltalt og dømt som mindreårig, og tilståelsen som ble gjort under tortur, burde ikke vært grunnlag for dommen, sier Bjørnstad.

Husseins brødre sier at liket har underlige merker og hevder henrettelsen ikke ble forskriftsmessig utført.

Rettssaken mot Hussein er blitt kritisert både av FN og en rekke menneskerettighetsgrupper. Ifølge FN er ikke rettsprosessen blitt gjennomført i tråd med internasjonale standarder.


Pakistan begynte igjen å henrette dødsdømte i desember i fjor etter en seks år lang pause. Bakgrunnen var en terroraksjon mot en skole hvor over 150 mennesker, hvorav de fleste var barn, ble drept.
Siden da er om lag 180 dødsdømte fanger blitt henrettet ved henging i Pakistan.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter