Nyheter

Omfavner
 de kristne

For andre år på rad dukket Egypts president opp på julefeiringen til de koptiske kristne i Kairo.

Den koptiske minoriteten i Egypt har en turbulent historie med utstrakt diskriminering og voldelige angrep, ikke minst i årene før og etter revolusjonsvåren 2011. Mange kristne er drept, kirker er brent ned, og overgrep ender sjelden med rettsoppgjør.

Nå omfavnes imidlertid den koptiske minoriteten – som utgjør rundt 12 prosent av landets 90 millioner innbyggere – av landets mektige president, Abdul-Fattah al-Sisi.

Stilte opp under julefeiring.

På den ortodokse julefeiringen 6. januar dukket Sisi for andre år på rad opp under gudstjenesten i den koptiske St. Markuskatedralen i Kairo, noe ingen egyptiske presidenter har gjort før ham.

Førsteamanuensis Berit S. Thorbjørnsrud ved Universitetet i Oslo sier at presidenten åpenbart prøver å knytte den koptiske minoriteten tettere til seg gjennom denne viktige gesten.

– I seg selv er det positivt at en statsleder oppsøker landets minoriteter på inkluderende vis, men dette er også en symbolhandling rettet mot Vesten. Sisis budskap til de kristne og til Vesten er at hans regime er noe ganske annet enn det demoniserte Brorskapet, sier Thorbjørnsrud.

LES OGSÅ: Egypts president Abdel Fattah al-Sisi er blitt varmt omfavnet av den koptiske kirkens lederskap

Dristige valg av kopterne

Hun påpeker at det koptiske lederskapet har gjort dristige valg under og etter revolusjonen. Mest oppsiktsvekkende var det at den nyutnevnte koptiske paven, ­Tawadros II, ikke holdt sine egne lovnader om å være en åndelig leder som ikke skulle blande seg inn i politikken.

– Tvert imot stilte han opp på en felles pressekonferanse til støtte for Sisi etter kuppet mot den folkevalgte, islamistiske presidenten Mohamed Morsi sommeren 2013. Det koptiske lederskapet har nå lagt alle eggene i en kurv, og man kan stille spørsmål ved hvor smart det er på lang sikt, sier Thorbjørnsrud.

LES OGSÅ: Egyptiske kristne tvinges til forsoning

Lover å gjenoppbygge kirker

Under julegudstjenesten beklaget Sisi han at det har tatt så langt tid å gjenoppbygge kirkene som ble angrepet og påtent i 2013.

– Hvis Gud vil, skal det neste år ikke være en eneste kirke eller hus som ikke er gjenoppbygget. Vi vil aldri glemme hvilken stilling dere og paven tok i den perioden, sa Sisi.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter