Nyheter

Ombudet har talt: Misjonssambandet kan si nei til lærere

Likestillingsombudet gir Norsk Luthersk Misjonssamband rett i at de kan si nei til internatskolelærere som ikke følger organisasjonens verdier.

I sommer skrev regionavisene Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen om at ansatte ved Norsk Luthersk Misjonssambands skoler måtte godta verdidokument som blant annet sa at «seksuelt samliv utenom det monogame ekteskap mellom kvinne og mann er i strid med Bibelens ord».

Medieoppmerksomheten førte til at Likestillingsombudet ba NLM redegjøre for hvordan de bruker verdidokumentet og hvem det gjelder for. Diskrimineringslovene gir mulighet for forskjellsbehandling dersom den har et saklig formål og er nødvendig for å oppnå formålet til organisasjonen.

Mål om misjon

I sitt svarbrev skrev NLM at de som en kristen misjonsorganisasjon har «som sitt overordnede formål å ‘utbre Guds rike’».

«NLMs eksistensberettigelse er knyttet til at vi som en kristen misjonsorganisasjon skal arbeide for å formidle kristen tro og kristen tenkning i ord og i gjerning. Hovedbegrunnelsen for å bruke unntaksadgangen ligger i at dette for NLM er nødvendig for å oppnå et saklig formål.»

Videre skriver de at de «forstår at den enkelte stillingens karakter har betydning, og at det må inngå i formålet for virksomheten å fremme bestemte livssynsmessige formål dersom unntaksadgangen skal komme til anvendelse.»

De peker blant annet på at det på internatskolene «hvor de ansatte er sammen med elevene og er forbilder det meste av døgnet og uka, hvor de fleste står på en andaktsliste og hvor lærerne også skal gjennomføre skolens kristne formål i undervisningen som en del av skolens godkjenning, vil formålet gjelde alle ansatte.»

LES HELGE SIMONNES' KOMMENTAR: Hvorfor skal forkynnelsen alltid være skråsikker?

Enig i at NLM kan forskjellsbehandle

I sitt avslutningsbrev bekrefter Likestillingsombudet at de er enige i at NLM må kunne stille krav til ansatte på sine skoler:

«Ombudet er enig i at å stille krav til en stilling som lærer på NLMs internatskole hvor læreren har en forbildefunksjon og også holder andakter, ligger innenfor formålet med unntaksadgangen.»

Likestillingsombudet påpeker at alle stillinger hos NLM i utgangspunktet skal være åpne for alle, uavhengig av livssyn, seksuell orientering og/eller samlivsform. De ber derfor NLM vurdere om forskjellsbehandling er nødvendig for de aktuelle stillingene.

LES MER: Slettahjell får ikke synge på kristent sommerstevnet til Misjonssambandet

Konkrete religiøse oppgaver

Likestillingsombudet har tidligere behandlet saker om kristent livssyn for lærere ved to folkehøgskoler, der de vektla stillingens oppgaver, utenom undervisningen:

• Rønningen folkehøgskole har lov til å kreve et kristent livssyn av en idrettslærer siden vedkommende holder andakter og har sjelesorg.

• Grenland folkehøgskole kunne ikke stille krav om kristentro hos en lærer, siden skolen ikke kunne sannsynliggjøre at læreren hadde konkrete religiøse oppgaver.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Må ha klage for å vurdere lovlighet

«Vi vil også be NLM om å være tydelige på at det for en del stillinger ikke vil være tillatt med en forskjellsbehandling på dette grunnlag. Her menes stillinger som ikke har en religiøs funksjon, og hvor lojaliteten til arbeidsgiver er det vesentlige for å oppfylle formålet med stillingen og dermed også organisasjonens formål», skriver ombudet.

Likestillingsombudet har ikke tatt stilling til om NLMs verdidokument generelt strider mot diskrimineringslovgivningen.

«Det er først ved en konkret klage fra en søker til en stilling i NLM at ombudet kan vurdere om unntaksadgangen brukes på en lovlig måte», skriver de.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter