Nyheter

Oljeselskap kastet ut av oljefondet

San Leon «medvirker til grove brudd på grunnleggende etiske normer» i Vest-Sahara.

Tre dager før julaften leverte Etikkrådet en rapport til Norges Bank som ikke levnet tvil om hvilken skjebne som burde bli olje- og gasselskapet til del:

Kast det ut av Oljefondet.

Da Norges Bank presenterte årsrapporten for 2015 var San Leon ute av porteføljen. Aksjer som ved forrige årsskifte var verdt 1,5 millioner kroner, var solgt.

LES MER En av Norges rikeste leder Etikkrådet

Siste koloni

Vest-Sahara er Afrikas siste koloni. Da Spania trakk seg ut i 1975, rykket Marokko inn og okkuperte kolonien ved atlanterhavskysten. Siden har Vest-Sahara vært et omstridt område.

«Situasjonen i Vest-Sahara er unik i den forstand at det er det eneste ikke-selvstyrte området i verden uten en anerkjent administrator», skriver Etikkrådet i San Leon-rapporten.

Granskning

San Leon har vært ut og inn av Oljefondets portefølje siden Etikkrådet i 2012 besluttet å vurdere investeringen opp mot fondets etiske retningslinjer. Uavhengig av Etikkrådets undersøkelser gikk selskapet ut av fondets portefølje i 2013. Etikkrådet la derfor saken til side. Men da Oljefondet på nytt kjøpte aksjer i San Leon tok man opp igjen granskingen.

LES MER Kaster ut fire selskap fra Oljefondet

Grove brudd

I desember konkluderte Etikkrådet med at San Leon «medvirker til grove brudd på grunnleggende etiske normer ved å drive petroleumsprospektering i Vest-Sahara på oppdrag for marokkanske myndigheter». Rådet mener at utvinning av naturressurser i Vest-Sahara kan være akseptabelt. Men de stiller et ufravikelig vilkår: Utvinningen må skje i samsvar med lokalbefolkningens ønsker og interesser.

«Selskapet har gjort det klart at det ikke har vært i dialog med Polisario, og hevder at Polisario ikke kan anses som legitime representanter for lokalbefolkningen i området. FN anser imidlertid Polisario som representanten for områdets befolkning, og Marokko forhandler med Polisario når det fra tid til annen foregår forhandlinger om områdets fremtidige status», skriver Etikkrådet.

Polisario er frigjøringsbevegelsen som kjemper for et fritt og uavhengig Vest-Sahara.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter