Nyheter

Olin ba Hareide ta med seg Støre hjem

Filmskaper Margreth Olin ble tildelt Jon Lilletuns ærespris på KrFs landsmøte torsdag. Hun brukte takketalen til å erte fylkeslag for deres syn på homofilt ekteskap og ba Hareide ta med seg Jonas Gahr Støre hjem til mor.

Margreth Olin er tildelt Jon Lilletuns ærespris. Filmskaperen mottok prisen under Kristelig Folkepartis landsmøte torsdag. Latteren satt løst da Olin kom med flere politiske stikk mot slutten av takketalen.

– Hareide, i talen din sa du at du tok med deg Erna hjem og mor din sa: «er ikke hun en praktfull statsminister?» Men kanskje du skal følge noen andre menns eksempel, så tar du med Jonas hjem til mor i stedet, sa filmskaper Margreth Olin til høylytt latter delegatene.

– Så sier du til mor: Ok mor, han har ikke den erfaringen, men hva tror du at han kunne fått til, hvis han hadde oss ved siden av seg? For du vet mor, et verdikompass er like viktig på venstresida som på høyresiden i norsk politikk, sa filmskaperen til applaus.

LES OGSÅ: Margreth Olin forsvarer den frie leken

Kritiserte forslag om å reversere felles ekteksapslov

Jon Lilletuns ærespris deles ut til den eller de som på en særlig måte har arbeidet for eller arbeider for mennesker som selv ikke har en sterk stemme i samfunnsdebatten.

I går omtalte VG et endringsforslag fra Møre og Romsdal-delegasjonen om å ta opp kampen mot felles ekteskapslov igjen. Forslaget kommer etter alt å dømme ikke til å komme opp til avstemning eller debatt. Olin kommenterte forslaget slik:

– Noen menn tar med jenter hjem, og andre tar med gutter hjem og presenterer dem for mor. Uten å si så mye mer enn det: Arbeiderpartiet sier alle skal med, Hareide sier ingen skal stå utenfor... Husk på det gjennom dette landsmøtet, husk på alle – også delegasjonen fra Møre og Romsdal, sa Olin, til latter fra salen.

ÅSHILD MATHISEN: KrF må konsentrere seg om det første ordet i partinavnet

###
Olin fikk delegatene til å holde hender med noen som ikke var sidemannen deres. Det utløste kaotiske tilstander – og latterbrøl. Slik viste hun hvor bra fri lek er for barn. Foto: Joakim S. Enger

Fri lek og enslige mindreårige asylsøkere

Brorparten av talen brukte Olin derimot til å reflektere over spørsmålene hun har tatt opp i dokumentarfilmene hennes. I sin siste film, Barndom, følger Olin barna i en barnehage gjennom et helt år. Olin fikk delegatene til å holde hender med noen som ikke var sidemannen deres. Det utløste kaotiske tilstander – og latterbrøl. Og når hun først hadde politikerne i sin hule hånd, ba hun dem like så godt om å fjerne skolen for seksåringer. Olin leverte et lavmælt, men kraftfullt forsvar for den frie, «indredrevne» leken og kritikk av læringstrykket mot små barn i «Høyre-skolen».

LES OGSÅ: KrF – partiet uten kronprinsesser

Filmskaperen reflekterte også over kårene for enslige mindreårige asylsøkere. Hun kritiserte Norges bruk av midlertidig asyl for mindreårige som svært skadelig for barna som rammes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter