Nyheter

Olavsstipend til Stein Ellinggard

Olavstipendet for 2021 tildeles Stein Ellinggard, sokneprest i Bakklandet og Lademoen sokn, for hans prosjekt «Frelst i en fei? - en kritisk undersøkelse omkring bruken av drop-in dåp fra 2016-1019».

Stipendet ble delt ut av preses Olav Fykse Tveit under bispemøtet i Trondheim i dag.

Ellinggard ønsker å undersøke og kartlegge den relativ nye praksisen med «drop-in dåp» og de erfaringer enkelte menigheter har med en slik praksis, står det i en pressemelding fra Bispemøtet.

Prosjektet har som mål å funne ut på hvilken måte drop-in dåp har vært med å åpne for at flere som ønsker det kan bli døpt, og ført mennesker i vår tid nærmere kirken, troen og Gud. Samtidig ønsker han å se på denne praksisen med et kritisk blikk og sette drop-in dåp inn i et større teologisk perspektiv.

Raust signal

Stein Ellinggard er veldig glad og beæret over stipendtildelingen.

– Det er en anerkjennelse og et raust signal som gjør at jeg kan jobbe videre med å studere ny dåpspraksis – og hvordan dette lavterskeltilbudet fungerer i praksis. Også de som kommer til drop-in dåp har et sterkt forhold til den hellige handlingen de går til. Det er en eksistensiell opplevelse, og ingen lettvint-løsning. Jeg blir stadig rørt over det alvoret som preger dåpshandlingen, både for den som døpes – og de som står rundt, forteller han.

Han ser at dåpstradisjonen er i ferd med å smuldre opp.

– Vi må lete etter en dyp begrunnelse for vår dåpspraksis – og den må selvfølgelig være forankret i Bibel og bekjennelse – også når den utføres som et drop-in tilbud. Den litt uvanlige rammen gjør ikke dåpen til noe mindre hellig. Folk gjør ikke dette for moro skyld, da må vi som kirke tenke nøye gjennom hvordan vi tar i mot dem. Det er et stort – og sårbart øyeblikk – som kirken må møte på en ærlig og troverdig måte, sier Ellinggard.

Stor terskel

Han forteller om sterke øyeblikk.

– Det er gripende når far og datter døpes samtidig - og når en 73-åring vil bli døpt og sier: «Jeg har ikke villet trenge meg på før». Jeg er stadig imponert over folk som kommer til dåp – og tar steget over ganske store terskler, sier Ellinggard.

Han forteller om et dåpssyn i endring.

– Da jeg begynte som prest for 30 år siden, møtte jeg fortsatt frykten for det som kunne skje med de udøpte – og konsekvensene det kunne få. Den frykten har heldigvis avtatt – det er vi som trenger dåpen – ikke Gud. Samtidig er det et alvorlig overgangsrite – et symbol på å komme inn i Guds kjærlighet – og et liv i Kristus, sier Ellinggard som håper at det materialet han nå skal arbeide videre med, vil stimulere til refleksjon rundt hele dåpspraksisen i vår kirke.

Lademoen kirke

I 2017 ble Leon Alexander Ovesen, som da var 6 år, døpt på drop-in dåp i Lademoen kirke.

Mor Camilla Tanum forteller om en veldig fin dåpshandling.

– Leon hadde selv snakket om at han ville bli døpt, og da vi fikk vite om dette tilbudet, slo vi til. Vi fikk en kjempefin mottagelse, og ble positivt overrasket over tilbudet. Leon fikk en fin dåpssamtale med prest Stein Ellinggard før han ble døpt, forteller hun.

– Leon slapp å bli døpt sammen med en masse babyer, og kirken stilte faktisk med kake til dåpsfølget, forteller Camilla Tanum.

Leon Alexander Ovesen var 6 år da han ble døpt på drop-in dåp i Lademoen kirke i 2017. Her sammen med prest Stein Ellinggard etter dåpsseremonien.

Leon Alexander Ovesen var 6 år da han ble døpt på drop-in dåp i Lademoen kirke i 2017. Her sammen med prest Stein Ellinggard etter dåpsseremonien. (Bilde: DNK)

Aktuell utfordring

I sin pressemelding skriver Bispemøtet at Stein Ellinggards prosjekt berører en aktuell utfordring for Den norske kirke, nemlig de fallende dåpstallene:

«Flere og flere menigheter tar i bruk drop-in dåp, og erfaringene er at denne praksisen møter et behov samtidig som dette prosjektet stiller spørsmålet om denne type praksis tar høyde for elementer som har vært viktige i forbindelse med dåp, slik som kunnskap, tro og kirkelig tilhørighet».

-Vi tror at dette prosjektet vil ha stor overføringsverdi, og at det vil komme til nytte for både kirken som helhet og prestene i sitt daglige arbeid, sier Bispemøtets preses, biskop Olav Fykse Tveit.

Drop-in dåp hentet fra Sverige

Stein Ellinggard har vært sokneprest i Bakklandet og Lademoen siden 2011. Han har en lang og bred menighetstjeneste i kirken bak seg, som også omfatter 6 års tjeneste i forsvaret og en periode i personalavdelingen i Nidaros bispedømme.

I 2016 ble det for første gang i Norge arrangert drop-in dåp og det skjedde nettopp i Lademoen kirke. Dette førte til mye oppmerksomhet. Siden har det vært en slik dåpslørdag en gang i året i Lademoen kirke og omtrent 25 mennesker er blitt døpt på denne måten. Ideen ble hentet fra den Svenske kirken. Mange norske menigheter har siden gjennomført en slik form for dåp.

Får 100.000 kroner

Olavstipendet ble opprinnelig opprettet av kirkedepartementet for å øke kunnskapen om kirkens rolle i samfunnet, og for å styrke kirkens kompetanse for å løse dens oppgaver. Stipendet skal tildeles prester i tjeneste som ikke er innenfor et tradisjonelt etter- og videreutdanningsløp, som vil fordype seg i tema som kan bidra til utvikling av praktisk-teologisk kunnskap og kunnskap om praktisk prestetjeneste. Stipendet er på til sammen 100.000 kroner, samt frikjøp fra jobb i ett år, og kan tildeles én person eller deles på to.

• LES MER:

Komiker ble døpt: – For meg er Jesus veiviser og storebror

Oppsummering: Dette skjedde på årets kirkemøte

---

Olavsstipendet

  • Olavsstipendet for 2020 tildeles Stein Ellinggard, sokneprest i Bakklandet og Lademoen sokn.
  • Stipendet gis til prosjektet «Frelst i en fei? - en kritisk undersøkelse omkring bruken av drop-in dåp fra 2016-1019».

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter