Nyheter

Oktoberbarn returneres

En 18-årig afghaner venter nå på uttransportering. Selv om han er uten nettverk i hjemlandet, får han ikke bli slik andre «oktoberbarn». UDI mener han kommer fra et trygt område.

Asylsøkeren kom inn i miljøet rundt Stavanger Baptistmenighet. Dette kirkesamfunnet har nå engasjert seg tungt i hans sak. 15. desember ble asylsøkeren hentet av Politiets Utlendingsenhet og sendt til utlendingsinternatet på Trandum.

Stanser noen returer

14. november vedtok Stortinget å stanse returene av noen av de såkalte «oktoberbarna», etter forslag fra Arbeiderpartiet. Oktoberbarna er enslige mindreårige asylsøkere som kom fra Afghanistan høsten 2015, hvorav de fleste kom i oktober. Disse fikk midlertidig opphold i Norge, men skulle returneres til Afghanistan når de fylte 18.

Sikkerhetssituasjonen i hele landet er anspent, men kun enkelte regioner av Afghanistan ble vurdert som for utrygge til at asylsøkere kunne sendes dit. Disse asylsøkerne ble istedenfor sendt til såkalt «internflukt» i hovedstaden Kabul. Det var disse returene Stortinget vedtok å stanse 14. november, gjennom å innføre såkalte sårbarhetskriterier. Disse kriteriene gjør at det også skal legges vekt på hvorvidt personen har et nettverk av familie eller venner, eller andre ressurser i landet, når det skal avgjøres om de skal sendes tilbake.

LES OGSÅ: Arroganse om oktoberbarna

Truet på livet av faren

Ifølge Peder Liland, som er pastor i Stavanger Baptistmenighet, skal asylsøkeren være beskyttet av sårbarhetskriteriene. Han lot seg døpe i baptistmenigheten i sommer, og har også vært engasjert i Kristen Idrettskontakt.

Hans mor er død. Etter at asylsøkeren lot seg døpe i den kristne menigheten, skal hans far truet ham på livet. Faren er mulla. Derfor er 18-åringen redd for å tilbake til Afghanistan, sier Liland

Liland mener UNE har ignorert flere viktige faktorer når de gjorde sitt vedtak.

– De går lett over det meste. I tillegg til faren, har han grunn til å frykte tidligere arbeidskolleger i Afghanistan. De aksepterer heller ikke konverteringen hans som troverdig, noe som er blank løgn. De nærmest latterliggjør ham, sier Liland.

Han mener disse stiller svært innviklede krav til kunnskap om hans nye tro. Spørsmål som mange vanlige konfirmant i Den norske kirke ikke villet kunne svare på.

Venter på instruks

Asylsøkeren kom til Norge i november 2015, oppga da alderen sin til 16 år. Fødselsdatoen ble satt til november 1999. Fordi han kom til Norge høsten 2015, og var enslig mindreårig asylsøker fra Afghanistan, er han et av de såkalte oktoberbarna. Samtidig kommer asylsøkeren ikke fra de to provinsene Helmand og Nangahar, som er de to delene av Afghanistan som UDI regner som for utrygge til å sende asylsøkere tilbake til.

– UNE har ikke behandlet noen saker som oppfyller kriteriene i vedtaket ennå, fordi vi venter på instruks fra departementet, sier seniorrådgiver Tonje Bruun.

LES OGSÅ: Ap-nestor: Stopp returen av unge til Afghanistan, Ap

Kommunikasjonsproblemer

Liland er dessuten kritisk til det han ser på som manglende kommunikasjon mellom Utlendingsnemnda (UNE) og Politiets Utlendingsenhet (PU).

– Han ble pågrepet av PU samtidig som han hadde en omgjøringssak gående hos UNE. Pågripelsen skjedde noen dager før han skulle møte ny advokat for å begynne omgjøringsvedtaket. Dette visste UNE godt, men de stoppet altså ikke PU fra å foreta pågripelsen. Det ville ikke skjedd en norsk statsborger at han ble pågrepet på den måten mens saken fortsatt var under behandling, mener Liland.

Han viser til at asylsøkeren har valgt å bli i Norge for å kjempe for sin sak, mens flere andre afghanere har valgt å forlate Norge og leve ulovlig i Europa.

– Flere av vennene hans har reist til Paris. De sover på gata, og ringer hjem av og til, det er en fortvilende situasjon for dem, sier Liland.

Vårt Land har ikke fått innsyn i UNEs siste vedtak for asylsøkeren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter