Nyheter

Økt stortingspress for palestinsk stat

Et stort og voksende mindretall vil ikke lenger kreve fredsavtale eller FN-vedtak for å anerkjenne palestinsk stat.

Det går frem av en fersk innstilling fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Ap, SV, Sp og Venstre har skrevet seg sammen i en merknad, der det heter:

«Det vil være en fordel med en fredsavtale og et FN-vedtak før anerkjennelse. Disse medlemmer vil likevel understreke at det ikke bør være en betingelse».

– Det er et stort mindretall som nå markerer seg sammen og som gir en beskjed som også regjeringen må ta inn over seg, sier leder i Utenrikskomiteen, Aps Anniken Huitfeldt, til Vårt Land.

Dermed har Aps landsmøtevedtak også styrket et bredt mindretall i Stortinget. Og det er nytt at regjeringens støtteparti Venstre formulerer seg så tydelig om Palestina – sammen med Sp og Venstre.

Ap ledet an

Aps landsmøte vedtok tidligere i vår «prinsippet om anerkjennelse av en palestinsk stat». Dessuten fastslo partiet at det ville anerkjenne Palestina, dersom det ikke skjedde noen fremgang i fredsprosessen og stopp i bygging av «folkerettstridige bosetninger».

Nå står altså Venstre, Senterpartiet og SV bak svært mye av det samme. De fastslår at det «ikke finnes noen forhandlingsprosess, Israels bygging av bosettinger på okkupert område fortsetter og Israels statsminister utelukker opprettelse av en palestinsk stat»

– Disse medlemmer mener at denne situasjonen ikke kan fortsette uten ende, heter det.

SVs initiativ

Kommer ikke noen løsning på plass, må Norge anerkjenne Palestina som egen stat.

Det er et representantforslag fra SVs Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell som er bakgrunn for stortingsbehandlingen. SV uttrykker stor utålmodighet og ber regjeringen «forberede anerkjennelsen av Palestina som egen stat». Men forslaget får bare partiets egne stemmer.

– Hvorfor kan ikke Ap stemme for dette, Huitfeldt?

– Ap har lang tradisjon for å uttrykke utenrikspolitikk gjennom merknader. Det tilligger regjeringen å utforme utenrikspolitikken. Men den bør jo forholde seg til synspunkter som et så bredt mindretall uttrykker, svarer Aps Huitfeldt.

Blåblå brems

Innstillingen viser at det er Høyre, Frp og KrF som i praksis stopper en norsk anerkjennelse av Palestina.

– Det vil være naturlig også i fortsettelsen at Norge holder fast ved en fredsavtale og et FN-vedtak før anerkjennelse, skriver de tre partiene.

Talsfolk for de tre partiene var uten anledning til å kommentere innstillingen, fordi de satt i gruppemøter onsdag ettermiddag.

Aps Marit Nybakk – som også sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen – påpeker overfor Vårt Land at det i praksis er KrF som her stopper et nytt flertall om Palestina.

– Det er ingen norsk tradisjon at Stortinget instruerer norsk utenrikspolitikk, men i praksis er det KrF som her stopper en politikkendring overfor Palestina.

KrF+Frp

KrF og Frp danner en egen «allianse» og formulerer Israels-støtte gjennom en egen merknad. Partiene understreker Israels «rett til å forsvare sine innbyggere mot vold og terror fra militante palestinske organisasjoner».

– Hamas og andre militante organisasjoner på palestinsk side bidrar med sin aggresjon ikke konstruktivt til en prosess i retning av en selvstendig palestinsk stat, heter det.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Huitfeldt: «To stemmer»

KrF og Frp mener det er viktig at «Hamas og liknende organisasjoner avvæpnes og at den palestinske selvstyremyndigheten får kontroll over Gaza».

Utenrikskomitéleder Huitfeldt synes det ikke er uproblematisk at ett av regjeringspartiene – Frp – markerer seg sånn på egen hånd:

– Det er høyst uvanlig at en regjering opptrer med to stemmer når den formulerer utenrikspolitikk i en stortingsinnstilling, sier Huitfeldt.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter