Nyheter

Også Oslo vil endre gatenavn

Tidligere denne uken gikk politikerne i Mandal bort fra å kalle opp en gate etter antisemitten Marta Steinsvik. Nå ligger det an til at det samme vil skje i Oslo.

Bilde 1 av 4

– På grunn av det som har kommet frem i mediene de siste ­dagene ønsker vi å bytte veinavn, sier Shahbaz Tariq, bydelsutvalgsleder for Søndre Nordstrand i Oslo.

Tidligere denne uken ble det klart at politikerne i Mandal gikk bort fra planene om å k­alle opp en gate etter antisemitten ­Marta Steinsvik.

Endringen kom etter store protester fra flere hold, deriblant fra forstander i Det mosaiske trossamfunn Ervin Kohn, som også oppfordret Oslo til å endre navn på veien som er oppkalt etter Steinsvik i Søndre Nordstrand.

Til Vårt Land sier bydels­utvalgsleder for Søndre Nordstrand Shahbaz Tariq at de nå har meldt ønske om navneendring til bydelens navneråd.

– Hvorfor ble gaten i det hele tatt oppkalt etter en antisemitt?

– Det var fordi Steinsvik eide en gård her, og det er vanlig å oppkalle veier etter noen som har tilknytning til lokalmiljøet.

– Gjorde ikke bydelsutvalget research på Steinsvik da?

– Det er 14 år siden, og de ­gjorde research, men fant ikke noe spesielt. Jeg satt ikke i ­bydelsutvalget da. Det blir ­vanskelig for meg å kommentere det ytterligere nå, sier han.

Ifølge bydelsutvalgslederen er det nå navnerådet i bydelen som skal håndtere saken videre.

LES OGSÅ: Den omdiskuterte kirken i Sola skal nå bygges

Representerer ikke

Lokal­politiker Melita Ringvold (Ap) sier hun mildt sagt ble ­overrasket da hun fant ut hvem Steinsvik var. Hun bor selv i veien, og synes at en vei oppkalt etter en antisemitt i Søndre Nordstrand er svært ironisk.

– Det blir feil at et så flerkulturelt lokalsamfunn, hvor vi er så opptatt av antirasisme og samarbeid på tvers av religioner og etnisitet, skal ha en vei oppkalt etter en antisemitt, sier lokalpolitikeren.

Ringvold mener det er uproblematisk å endre veinavn dersom det viser seg at personen har stått for uheldige verdier.

– Det bor også jødiske ­familier på Mortensrud som opplever ­dette problematisk, legger hun til.

Dessuten er hun nysgjerrig på hvordan Steinsvik i det hele tatt fikk veien oppkalt etter seg i 2005.

– Jeg lurer litt på hvordan navnerådet gjør research. Det er også merkelig at det er så få gater og veier oppkalt etter kvinner. Det er jo viktig med et godt gatenavn, med tanke på at veldig mange knytter identitet til gaten de bor i.

Nå som hun vet en mulig ­navneendring er på vei, tror hun det kan være en flott mulighet for bydelen til å gjøre noe negativt om til noe positivt.

– Kanskje vi kan benytte ­anledningen til å finne en flott engasjert motstandskvinne ­eller antirasist å kalle veien vår opp ­etter, sier Ringvold.

LES OGSÅ: Vil fly 100 prester til Tyrkia

Beboere overrasket

Helene Wiborg Barmen, Patrick ­Møller og Ninni Pedersen bor alle 
i ­eller ved Marta Steinsviks 
vei. Alle tre er positivt innstilt 
til en navneendring.

– Jeg er fra Tromsø, og da jeg skulle flytte hit var jeg ­nysgjerrig på hvem Marta Steinsvik var. Et kjapt googlesøk fortalte meg at hun var debattant, kvinne­forkjemper og antisemitt. Da tenkte jeg bare: Oi, de har valgt å kalle en vei etter henne, ja, sier Pedersen.

Patrick Møller bor i ­veien ­nedenfor, og var kjent med ­diskusjonen på Sørlandet.

– Dette beviser nok en gang at man må gjøre grundig research før man oppkaller en vei etter noen, sier Møller.

– Det er umusikalsk i vår tid at hun var en antisemitt. Det er synd for Mortensrud som er så flerkulturelt, med mye åpenhet og inkludering, sier Barmen.

LES OGSÅ: NRK Super får kritikk for kjønnshårvoksing-video

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter