Nyheter

OECD: Norge svak på likestilling i bistand

Norge havner langt nede på OECD-liste over andel av bistanden øremerket til likestilling og styrking av kvinners muligheter.

Søndag går inntektene fra TV-aksjonen til CARE Norge sitt arbeid for å bedre likestilling og kvinners rettigheter i ni fattige land. Satsingen er i tråd med gjentatte erklæringer fra regjeringen om at Norge skal gå i front når det gjelder likestilling og bistand.

Nå viser statistikk fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) at Norge gjør det langt svakere enn antatt på dette feltet.

Ligger milevis etter Sverige.

Ifølge OECD-rapporten Aid to gender equality and women's empowerment fra 2018, ligger Norge dårligere an enn snittet av OECD-landene på dette feltet, og milevis etter Sverige som er best i klasen.

– Dette skal bedres, lover både utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Global underfinansiering

Ifølge OECD-rapporten ble bare 4 prosent av global bistand i 2015–2016 dedikert til programmer som primært har likestilling mellom kjønnene som mål.

I tillegg inkluderer 33 prosent av samlet OECD-bistand likestilling som en sekundær, men viktig målsetning.

Totalt er dermed likestillingsmål inkludert i 37 prosent av all bistand, en kraftig økning fra bare 4 prosent i 2006 og rundt 22 prosent i 2010.

Sverige, Island og Irland leder an

Tross politikernes vektlegging av norsk bistandssatsing på blant annet utdanning for jenter, havner altså Norge i OECD-rapporten langt nede på listen:

• De tre landene Sverige, Island og Irland inkluderer likestilling som hoved- eller delmål i mer enn 80 prosent av sin bistand.

• Gjennomsnittet i OECD-landene er 37 prosent.

• Norge ligger under snittet med rundt 33 prosent av bistanden målrettet mot likestilling.

– Det er ingen tvil om at tiltak for likestilling mellom kjønnene er sterkt underfinansiert i global bistand, men jeg opplever tross statistikken at Norge er langt fremme på dette feltet, sier generalsekretær Gry Larsen i Care Norge.

Ulstein lanserer nytt mål

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) bekrefter at tallene for kvinnerettet bistand har gått nedover, men sier at dette er en trend regjeringen er i ferd med å snu:

– Vi har nå satt oss et konkret mål: Halvparten av all bilateral bistand skal ha likestilling som hoved- eller delmål, sier Ulstein.

Ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er det gitt beskjed til alle lederne i systemet om at de har ansvar for å fremme kvinners rettigheter og likestilling.

– Når nye avtaler skal inngås, må de sikre at kvinners rettigheter ivaretas gjennom innsatsen, understreker Eriksen Søreide.

Det gjelder enten de jobber med klima og energi, skog eller landbruk, utdanning eller helse, fred og forsoning, humanitær respons, næringsliv, sikkerhetssektorreform, eller andre temaer.

Frykter konservative krefter

Generalsekretær Gry Larsen i Care Norge har tidligere arbeidet med kvinnerettet bistand som statssekretær for Arbeiderpartiet i Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering.

Hun er bekymret over vind i seilene for konservative og religiøse krefter som motarbeider kvinners rett til å bestemme over egen kropp og reproduksjon.

– Det er fortvilende at utviklingen her har gått gal vei de siste årene. Som statssekretær i UD i 2013 kunne jeg aldri forestilt meg at land som USA og Brasil i 2019 skulle være av de sterkeste motkreftene mot de reproduktive rettighetene for kvinner, sier Larsen.

Etterlyser bredere perspektiv

Bistands- og kvinnekampveteranen Gro Lindstad i FOKUS (Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål), mener altfor små midler av bistanden rettes mot likestilling og kvinners rettigheter.

– Det gjelder både global og norsk bistand. Jeg etterlyser en mindre kjønnstradisjonell og mer helhetlig og ekspansiv tenkning. Kvinneperspektivet må mye sterkere inn i større bistandsinvesteringer innen handel, næringsliv, klima og energi, sier Lindstad, daglig leder i FOKUS.

---

TV-aksjonen

  • TV-aksjonen NRK er verdens største innsamlingsaksjon målt i antall frivillige og innsamlede kroner i forhold til innbyggertall.
  • Årets aksjon går av stabelen søndag 20. oktober.
  • Organisasjonen CARE skal bruke de innsamlede midlene for å bedre kvinners rettigheter og muligheter til å skape sitt eget levebrød.
  • Rundt 100.000 bøssebærere skal banke på 2,3 millioner dører .
  • Midlene øremerkes kvinnerettet arbeid i ni land: Niger, Mali, DR Kongo, Burundi, Rwanda, Myanmar, Afghanistan, Jordan og Palestina.
  • TV-aksjonen har vært arrangert hvert år siden 1974, og har totalt samlet inn ni milliarder kroner.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter