Nyheter

Odins soldater 
vil ha rettssak

Til sammen tre medlemmer av selvjustisgruppen Odins 
soldater ble arrestert i Fredrikstad og Arendal natt til i går. De vil at retten skal avgjøre om de kan patruljere.

Natt til søndag ble Jan Tellef Aanonsen­ fra Odins soldater arrestert­ i Arendal sentrum, fordi han nektet å forlate området da han ble bortvist av politiet, opplyser Agderposten. På det meste telte gruppen syv personer, men det var kun han som til slutt ble arrestert.

– Vi hadde gått rundt og vandret i fem timer. Det var rolig, fint, og god stemning, med mye politifolk i byen. Det eneste vi gjorde var å gå rundt, sjekke mørke smug om det lå noen der, og prate med folk som kom bort til oss med spørsmål, forteller Aanonsen selv til Agderposten.

Også i Fredrikstad ble to medlemmer av selvjustisgruppen arrestert lørdag kveld, fordi de nektet å flytte seg fra sentrum av byen, opplyser NRK.

– Litt over klokka 23.30 fikk vi en henvendelse fra publikum om tre personer, to menn og én kvinne­, som gikk uniformert og opptrådte som en gruppe, opplyser operasjonsleder Terje Marstad.

Kvinnen skal ha flyttet seg på oppfordring fra politiet, mens de to mennene nektet. De endte dermed opp i arresten, men ble sluppet ut etter to timer.

LES OGSÅ: Biskop: – Vi bør le av Odins soldater

Planlagte aksjoner

Aanonsen og hans gruppe i Arendal var kledd i Odins soldaters lett gjenkjennelige sorte hettegensere, og skal ha gått rundt uten våpen og hunder. Målet var å bli arrestert, slik at selvjustisgruppen kan få en rettslig avklaring på hvorvidt de er å anse som en borgerverngruppe eller ikke.

De forsøkte å gjennomføre aksjonen­ forrige helg, uten å lykkes.

– Dette gjør vi for å få saken opp i rettssystemet, vi ønsker å bli behandlet likt som alle andre. Det er for å få en rettslig avgjør-
else på at vi har lov til å drive «ravnetjeneste» som alle andre, og at vi ikke driver med borgervern. I retten kan vi ikke dømmes for noe vi ikke har gjort, forklarte Aanonsen til Agderposten den gang. Den første gangen de gjennomførte aksjonen, skal de ha gått aktivt inn for å komme i kontakt med politiet, og forsøkte blant annet å vinke til en politipatrulje i båt.

Lokallaget til Odins soldater i Fredrikstad hadde også varslet politiet og Fredrikstad Blad i forkant av helgens hendelser.

LES OGSÅ: Jurist mener Odins soldater bryter loven

Uavklart status

Aanonsen har fortalt til Agderposten at gruppen ønsker å bli anerkjent som en gruppe på lik linje med Natteravnene. Planen er å gjøre mye av det samme arbeidet som Natteravnene, men de har ingen planer om å bli frivillige der.

I tillegg til at de ikke blir anerkjent som en natteravngruppe, er Odins soldater forbundet med høyreekstremisme og rasisme, mye fordi de ble startet opp av nynazister i Finland.

LES OGSÅ: Støtte for Odins soldater i Frp

Kritiserer natteravner

Ifølge­ Aanonsen er problemet med 
Natteravnene at de varsler politiet­ i stedet for å gripe fysisk­ inn hvis noen blir truet eller utsatt­ for vold. Problemet for Odins soldater er imidlertid at det kun er politiet som har lov til å utøve tvangsmakt. I tillegg til at Natteravnene ikke kan gripe inn fysisk, opplyser Raymond Skortstad – også han medlem i Arendal – at flere i lokallaget er tidligere straffedømt, noe som hindrer dem i å kunne patruljere på vegne av Natteravnene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter