Nyheter

Obama skjerper våpenlovene

President Barack Obama har sett seg lei på de mange massakrene og drap med skytevåpen i USA og varsler skjerpede våpenlover.

– Det må bli slutt på unnskyldningene, vi må ta til fornuft, lød Obamas følelsesladde budskap da han i en TV-tale tirsdag varslet de nye innskjerpelsene.

– Våpenlobbyen kan nok holde Kongressen som gisler, men ikke Amerika, sa Obama.

Tørket tåre

– Vi trenger ikke godta denne nedslaktingen, sa en tydelig preget president, som blant annet mintes massakren på skolebarn ved Sandy Hook Elementary School i 2012.

– Hver eneste gang jeg tenker på disse barna, blir jeg så sint, sa Obama og tørket en tåre.

36 drap daglig

36 mennesker blir i gjennomsnitt skutt og drept hver eneste dag i USA, viser fjorårets dystre statistikk.

LES OGSÅ: De som dreper skolebarn

Ifølge statistikken skjer det også daglig en masseskyting i USA, der fire eller flere blir skutt av samme gjerningsmann.

Obama har gjentatte ganger tidligere tatt til orde for å skjerpe våpenlovgivningen, men har møtt motstand i Kongressen. Nå velger han å bruke mandatet som president til å gå utenom de folkevalgte.

Bakgrunnssjekk

Alle våpenhandlere må heretter ha lisens og de pålegges også å gjennomføre en bakgrunnssjekk på kjøperne, enten de selger våpen via nettet, i butikker eller på våpenmesser. Hva som skal sjekkes og hvordan den skal utføres, er ennå ikke klart.

LES OGSÅ: Norske skoler ikke bra nok sikret

Obama understreker at de skjerpede reglene for salg av våpen ikke er ment som noe forsøk på å frata amerikanerne retten til å eie våpen.

– Vi kan finne måter å redusere våpenvolden på som ikke strider med det andre grunnlovstillegget, sa Obama, med henvisning til grunnlovstillegget som sikrer amerikanere rett til å bære våpen.

Ingen effekt

Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, tror ikke Obamas varslede tiltak vil føre til færre drap med skytevåpen i USA.

– Vi har sett at en underliggende årsak til de siste angrepene har vært mental sykdom, sier Ryan.

– I stedet for å fokusere på kriminelle og terrorister, går han nå etter lovlydige borgere. Gjennom sine ord og handlinger kommer han nå med skremsler som undergraver friheten, hevder Ryan.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter