Religion

Oase-taler: Har bedt for døde som er blitt levende

En av årets Oase-talere, Surpresa Sithole, påstår han har bedt for åtte døde mennesker som er kommet til live. – Ikke umulig for Gud, men historien er ikke troverdig, mener MF-professor.

– Jeg begynte å surre likkledet av jenta. Da kom den ene armen hennes til syne. Jeg la den ene fingeren min i hånden hennes. Hånden var kald og stiv. Mens jeg fortsatte å be og lovprise Gud, grep plutselig jenta tak i den!

Predikant og menighetsplanter Surpresa Sithole hopper tilbake i sofaen han sitter i og setter i et lite brøl. Omtrent slik var reaksjonen da han første gang opplevde at en død person kom til live gjennom bønn, hevder han. I dette tilfellet var det ei seks år gammel jente som i nesten et døgn skal ha vært død, påstår Sithole.

Scenen er hentet fra én av flere Youtube-videoer hvor han hevder å ha bedt for totalt åtte døde mennesker som skal ha blitt levende igjen. I midten av juli er predikanten fra Mosambik en av hovedtalerne ved årets Oase-stevne. Det kristne sommerstevnet profilerer seg som en fornyelsesbevegelse på luthersk grunn.

SE VIDEO: Sithole forteller om den angivelige dødeoppvekkelsen blant annet i programmet It's Supernatural fra 2011 og på Adelaide Conference i 2009.

Betviler ikke påstandene

– Vi har ingen grunn til å betvile at disse hendelsene skal ha skjedd, sier daglig leder i Oase, Asbjørn Simonnes, som er utdannet innen praktisk teologi. Han har selv møtt Sithole ved flere anledninger og har hørt hans vitnesbyrd.

– For noen år tilbake fortalte han meg om en firebarnsmor som døde av aids. Han ba for henne, hun kom tilbake i live og ble også helbredet for sykdommen. Ett år etter spurte jeg ham hvordan det gikk med denne moren, og han fortale at hun levde i beste velgående, sier han.

Dødeoppvekkelse er ikke et tema under årets Oase, og Sithole har sjelden talt over temaet selv, ifølge Simonnes. I stedet ønsker Oase-ledelsen å promotere Sitholes gave til å helbrede, samt hans tjeneste blant verdens fattigste barn. Festivalsjef Johan Edvard Grimstad kommer imidlertid til å spørre Sithole om de påståtte hendelsene under en av samtalekveldene. Heller ikke han ser grunn til å betvile påstandene til forkynneren.

LES OGSÅ: Jan-Aage Torps datter: – Jeg var redd for pappa

Nådegave

– Det er jo ganske utrolige vitnesbyrd han har, og jeg er spent på hvordan han vil forklare dem. Jeg kan ikke sette meg til dommer over det han har opplevd, sier Grimstad.

– Er det en nådegave å vekke opp de døde?

– Det er en nådegave å kunne be for mennesker til helbredelse i Jesu navn. Jesus vekket opp de døde, og han sa vi skulle gjøre det samme som ham. Da kan vi ikke se bort ifra at sånt kan skje, selv om det er ganske utrolig, sier han.

Heller ikke Atle Ottesen Søvik, professor ved Det teologiske menighetsfakultet, er avvisende til at Gud kan vekke døde i dag, men kommer med et stort forbehold:

– Du skal ha et godt belegg for at det skal være troverdig, sier han.

Vårt Land har bedt ham se gjennom den ene videoen hvor Sithole påstår at en død seks år gammel jente skal ha våknet til live igjen.

– Dette er spektakulære påstander. Et godt belegg for at dette skal være troverdig klarte jeg ikke å finne.

ALF GJØSUND: «Karismatiske kristne er ikke ukritiske bytter»

Etterlyser dokumentasjon

– Hva er et godt bevis på dødeoppvekkelser?

– Du skal ha flere vitner til stede, film og medisinske papirer på hva som har skjedd. Folk kan våkne opp inntil én time etter at de erklært død, såkalt autoresuscitasjon. Hadde noen våknet etter noen dager, ville det vært mer spektakulært, sier han.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Søvik sier han fortsatt har til gode å finne en troverdig historie hvor døde skal ha kommet til live gjennom bønn. I boken Eksisterer Gud? har han viet et kapittel til påståtte mirakler, deriblant dødeoppvekkelser. De fleste slike vitnesbyrd kommer fra Afrika, er hans inntrykk.

– Der er det også vanskeligst å få dokumentert slike hendelser, både på grunn av avstand og mangel på teknologi, sier han.

I denne verdensdelen brukes også påstander om dødeoppvekkelser i mange tilfeller som maktmiddel, er Rune Mjølhus sin erfaring. Han er Misjonssambandets prosjektleder for Øst-Afrika og tidligere misjonær i Kenya.

– Jeg ser at det er fryktelig lett å misbruke slike påstander for å skape blest om seg selv og sitt kirkesamfunn. I Kenya kan man fort bli rik ved å starte kirker. Å hevde at døde vekkes til live skaper oppslutning. Det lokkes også med rikdom og helbredelse hvis man tror rett, sier Mjølhus, og understreker at han ikke kjenner til Sithole.

LES MER: Ukjente banket på døra for å vekke død datter

Gjør under

Oase-ledelsen har tidligere år fått kritikk for at de for lett gir ukritisk taleplattformen til amerikanske forkynnere.

– Er dere for ukritiske i valget også av afrikanske forkynnere, Asbjørn Simonnes?

– Nei, det tror jeg ikke. Mange er skeptiske så snart vi inviterer noen fra utlandet, men en slik holdning kommer vi ikke videre med. Vesle Norge er nødt til å se til andre verdensdeler. Samtidig skal vi være kritiske nok til å unngå at vi går inn i svermeri som ikke er bevitnet i Guds ord og ikke har balanse i seg.

– Er det balanse i påstander om at døde skal ha bli vekket opp til live gjennom bønn i dag?

– Absolutt. Hvorfor skal vi betvile det hvis vi tror på helbredelse? Jesus sier selv at vi skal gå ut og forkynne på denne måten. Så lenge jeg tror på en Gud som gjør undere, tror jeg også det er mulig å vekke døde. Mange i dag har bevitnet om dette, sier han.

LES MER: Omstridd talar får norsk talarstol

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion