Nyheter

Nytt sjokk-kutt gir krisestemning

Midt i krevende budsjettinnspurt fikk sentrumspartiene servert nok et bistandskutt på over en milliard. KrF reagerte sterkt.

Et budsjettarbeid uten reell bevegelse og en siste budsjettfrist lørdag klokken 12, tvang frem krisetilstander i budsjettprosessen på Stortinget.

Men situasjonen ble ytterligere forverret fredag ettermiddag, da KrF oppdaget at regjeringen hadde kuttet bistand med ytterligere 1,1 milliard kroner.

Det var riktignok i den såkalte nysalderingen – en siste justering av inneværende års budsjett. Men det gjør likevel arbeidet med nærmest fastlåste budsjettforhandlinger enda mer krevende:

– Det er et særdeles dårlig signal til et parti som nettopp er opptatt av at verdens fattige ikke skal ta regningen. Dette gjør samtalene vi er i gang med om neste års budsjett enda vanskeligere, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Sjekket mobilen

Etter det Vårt Land kjenner til, ble kuttet oppdaget under KrFs gruppemøte da en av de tilstedeværende sjekket en fersk stortingsproposisjon på mobiltelefonen.

I samarbeidsavtalen heter det KrF og Venstre skal konsulteres før større beslutninger legges frem.

– Jeg var ukjent med dette helt til Kongen i statsråd fikk avgjørelsen, sa Hareide til pressen sent i går ettermiddag.

Da hadde KrF hatt nok et ekstraordinært møte i stortingsgruppen etter en krisepreget fredag, som også tvang frem et toppmøte med statsministeren personlig.

Venstre-leder Trine Skei Grande innrømmet tidlig på dagen overfor Vårt Land at situasjonen var «meget krevende». Både Venstre og KrF gjennomførte interne møter for å drøfte en vanskelig situasjon der klokken tikker mot en siste frist.

• Ulike sentrumskilder mener det ikke har vært reell bevegelse i forhandlingene på over én uke.

• Fortsatt er striden om det skal innføres nye miljøavgifter den verste splittsaken. For Venstre er det et krav at budsjettet må bidra til å senke klimautslippene kommende år.

LES OGSÅ: Hareide og Grande: Budsjettarbeidet er i en «krevende situasjon»

Toppmøte med Erna

Sentrumspartiene fikk tvunget frem et toppmøte med statsminister Erna Solberg midt på dagen i går, i et forsøk på å få løst floker. Svarene utløste nye gruppemøter, og da Vårt Land gikk i trykken, var situasjonen uavklart.

Kommer det ingen løsning lørdag formiddag, kan regjeringen være uten flertall for budsjettet og det borgerlige samarbeidet kan i ytterste konsekvens gå i grus.

Frps selvtillit

Trøbbelet økte etter Fremskrittspartiets gruppemøte torsdag kveld. Dette møtet skulle avklare hvor mye Frp hadde å gi.

Det var et parti «høye» på selvtillit som benket seg. Regjeringspartienes samlede utspill etter Frps «kveldsjobb» kunne ikke sentrumspartiene godta.

Flere kilder i sentrum sier mye av striden i praksis står om reelle klimakutt. Tonen er blitt tøffere i sentrumspartienes korridorer: «Vi har stilt opp for Frp i flyktningpolitikken. Da kan de stille opp for oss i klimapolitikken».

Venstre-leder Grande vil ikke svare på spørsmål om det igjen var Frp som blokkerte for de grønne avgiftsendringene.

LES OGSÅ: Eget spesialutvalg skal løse bistandsflokene i budsjettet

Kalddusj

Da KrF-leder Knut Arild Hareide i går ettermiddag fikk spørsmålet om han er beredt til å kaste regjeringen, svarte han:

– Vi ønsker konstruktive og gode løsninger. Men det er altså ikke bare neste års budsjett vi nå må jobbe med.

Men han ga klart uttrykk for at nyheten om et nytt bistandskutt var drøy kost for KrFs gruppe.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter