Politikk

Nytt Hareide-drama bak lukkede dører

Internt KrF-press om hvilken rolle Knut Arild Hareide skulle hatt som parlamentarisk leder, gjorde at han valgte å trekke seg, hevder kilder.

Knut Arild Hareide trakk seg som parlamentarisk leder i KrF, selv om en enstemmig valgkomité og stortingsgruppe ville at han skulle fortsette. Han hadde tvilt seg fram til konklusjonen: Etter å ha kjempet mot Solberg-regjeringen var han ikke egnet til å være en av regjeringens fremste forsvarere på Stortinget.

Det kunngjorde Hareide selv tirsdag, etter et møte i KrFs stortingsgruppe mandag kveld.

LES OGSÅ: – Skader samlingen i partiet

Forteller en annen historie

Uka før kom det derimot fram at Hareide ønsket å fortsette i nøkkelrollen. Nå forteller KrF-kilder som kjenner prosessen en annen historie enn den offisielle. Hareide skal ha opplevd lojalitetspress fra sentrale partifeller, hevder de i bakgrunnssamtaler med Vårt Land.

Rollen hans var, sammen med fordeling av komitélederverv, tema på hele tre stortingsgruppemøter – to under helgens landskonferanse, ett på mandag.

I diskusjonen på lørdagens gruppemøte skal det ha vært varierende meninger og entusiasme om Hareide i rollen. Bakteppet er motstanden mot Solberg-regjeringen. Selv om ingen tok til orde for at han skulle trekke seg, skal Hareide ha opplevd det som en klargjøring av hvor landet lå.

Før søndagens møte skal han i praksis ha bestemt seg for å takke nei. Dermed måtte gruppa også bruke tid på å stokke om på komitélederkabalen.

LES OGSÅ: Skepsis blant KrFs partnere til Hareide i nøkkelrolle

Ropstad avkoblet

Partiledelsen sitter som statsråder ikke i stortingsgruppa. Nestleder Kjell Ingolf Ropstad skal etter det Vårt Land kjenner til ha vært ganske avkoblet diskusjonen. Enkelte i KrF hevder at fungerende partileder Olaug Bollestad presset Hareide om hvordan han skulle fylle rollen som parlamentariske leder.

Bollestad avviser det kontant:

– Jeg anbefalte på forhånd Knut Arild som parlamentarisk leder.

Andre i KrF sier i bakgrunnssamtaler at Hareides egen tvil var viktigere for valget hans. Hareide sier selv til Vårt Land at det var fordeler og ulemper ved begge alternativene. Han kunne fortsette for samlingens skyld, eller trekke seg for å unngå tvil om lojalitet til regjeringen.

Hareide selv sier til Vårt Land at han sto i et dilemma, det var fordeler og ulemper ved begge alternativene: Fortsette for samlingens skyld, trekke seg for å unngå tvil om lojaliteten og intensjonene hans fra partifeller og regjeringspartnere.

LES OGSÅ: Uenighet i KrF om Hareides rolle

Avviser alt snakk om press

I KrFs stortingsgruppe er flere helt uenig i fortellingen fra bakgrunnssamtalene:

– Knut Arild ble ikke presset ut, sier Geir Jørgen Bekkevold, som ledet valgkomiteen.

– Vi har hatt flere runder i stortingsgruppa. Det ble stilt mange gode spørsmål. En samlet valgkomité og gruppe ønsket ham. Det må ikke lages unødvendige spekulasjoner om at han ble presset ut. Det var hans beslutning, fortsetter han.

Geir Toskedal sier det ikke var noe dramatikk i gruppa:

– Vi drøftet og avklarte alle sider i gruppa, men gikk likevel enstemmig inn for at han skulle fortsette. Han har nok opplevd press, vi hører alle alt mulig, men det var ikke noe press i møtene.

Dere brukte tre møter. Var det vanskelig?

– Mesteparten av tiden gikk med til å overbevise Knut Arild.

LES OGSÅ: Drama bak lukkede dører

Skuffede røde profiler

På rød side i KrF er skuffelsen stor. Sentralstyremedlem Dag Sele sa tirsdag morgen til Vårt Land at lunken offentlig mottakelse av Hareides ønske om å fortsette nok gjorde det vanskelig for ham.

Olaug Bollestad kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen:

– Stortingsgruppa ønsket ham. Knut Arild tok sitt valg.

Også Geir Toskedal synes Dag Seles utspill er urimelig:

– Hareide fikk en fantastisk mottakelse i gruppa.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk