Nyheter

Nytt asylmottak opp i flammer i Sverige

En skolebygning i Kungsbacka sør for Göteborg, som skulle tas i bruk som asylmottak, gikk natt til søndag opp i flammer. Dette var det tredje asylmottaket på få dager som er ødelagt i brann i Sverige.

Brannmannskaper kjempet lenge for å få kontroll over brannen, men måtte i morgentimene konstatere at halvparten av bygningen er totalskadd.

Bygningen var klargjort, men ennå ikke tatt i bruk som asylmottak, og det befant seg ingen personer i den tidligere skolen i Onsala da brannen brøt ut.

Brannårsaken er ikke fastslått, og politiet har sperret av området for å gjennomføre tekniske undersøkelser.

LES OGSÅ: Sveriges KrF skaper flyktninguro

Påsatt brann

Natt til lørdag brant en annen skolebygning ned til grunnen i Kånna rett sør for Ljungby i Småland. Også denne var klargjort for å ta imot asylsøkere, og politiet tror brannen var påsatt.

– Mye tyder på at brannen var påsatt, sier operasjonsleder Henrik Jonasson til Smålandsposten.

Tirsdag gikk også et brakkeanlegg i Arlöv i Skåne opp i flammer, bare noen timer før det skulle tas i bruk som mottak for enslige mindreårige flyktninger. Også denne brannen etterforskes av politiet.

LES OGSÅ: Svenske fengsler skal huse flyktninger

Misnøye

– Dette er alvorlig og helt uakseptabelt, og det er leit for oss som hadde lagt ned så mye tid og krefter på å få dette mottaket i stand, sier eiendomssjefen i Kungsbacka kommune, Ulrika Granfors.

Ifølge henne har det vært motstand mot etablering av asylmottak i kommunen, noe som blant annet kom fram under et informasjonsmøte torsdag.

– Det var en del misfornøyde stemmer på møtet, men også innbyggere som hevet stemmen og ville ta imot medmennesker, forteller hun.

Granfors utelukker ikke at det kan være en sammenheng mellom misnøyen med etablering av mottaket, og nattens brann.

– Det er jo nærliggende å tro det, særlig når man ser på hva som skjedde i Ljungby, sier hun.

LES OGSÅ: 5.200 asylsøkere til Sverige på én uke

Ti branner

Rundt ti asylmottak, eller bygninger som var i ferd med å tas i bruk som mottak, har hittil i år blitt flammenes rov i Sverige.

Politiet mistenker ildspåsettelse i minst åtte av tilfellene, men ingen er til nå pågrepet.

Etter brannen i Ljungby har politiet i samarbeid med kommunen besluttet å styrke vaktholdet ved eksisterende og kommende asylmottak i kommunen.

LES OGSÅ: Nye flyktninger fra Sverige til Norge

Vil skjerpe

86.000 personer har hittil i år søkt om asyl i Sverige, og myndighetene sliter med å etablere nok mottak og bosette dem.

Tilstrømmingen av flyktninger har gitt det sterkt innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna vind i seilene, delvis på bekostning av høyrepartiet Moderaterna.

Moderaterna er denne helgen samlet til landsmøte, der de vedtok å gå inn for å stramme inn asylpolitikken.

Partileder Anna Kinberg Batra har også tatt til orde for å skjerpe grensekontrollen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter