Nyheter

Nynazister i Norden radikaliseres

– Jødehatet er mer grovt og nakent nå, sier svensk ekstremismeforsker etter at jøder i Umeå har mottatt trusler fra nynazister.

– Vi ser en radikalisering av hvit makt-bevegelsen i Sverige. Svenske nazister øker ikke i antall. Men den militante fløyen som snakker om revolusjon og driver med Hitler-dyrkelse, er de som peker ut retningen i Sverige i dag, sier Jonathan Lehman. Han er forsker ved den svenske stiftelsen Expo, som har som formål å opplyse samfunnet om rasisme og fremmedfiendtlighet.

Jøder i Umeå utsatt for trusler fra nynazister

I går meldte Vårt Land at den jødiske forsamlingen i Umeå i Nord-Sverige stenger lokalene etter å ha mottatt en rekke grove trusler og trakassering fra den nynazistiske organisasjonen Nordisk motstandsbevegelse.

Nazistene har hengt opp klistremerker med bilde av Hitler på fasaden til foreningens lokaler. Jøder i Umeå har også mottatt trusselbrev hjem til deres private postadresser og én har opplevd å få bilruten knust. Nå har jøder i Umeå har sluttet å komme på arrangementer i regi av forsamlingen, fordi de er for redde.

LES OGSÅ: – Jøder må ligge under radaren for å overleve

Grovt jødehat

I 2015 fikk Nordiske motstandsbevegelse nærmest monopol på nazistisk aktivisme i Sverige.

Ifølge Lehman har dette først og fremst å gjøre med at det høyreekstreme partiet Nationaldemokraterna la ned. Partiet hadde stor medlemstilstrømning fra nynazistiske miljøer. Disse medlemmene søker nå til organisasjonen som ledes av nynazisten Simon Lindberg. Under hans ledelse har organisasjonen blitt ytterligere radikalisert, og antisemittismen har blitt tydeligere.

– Mitt inntrykk er at jødehatet er mer grovt og nakent nå. Det er mer aggressivitet i retorikken, sier Lehman.

LES OGSÅ: Vil ha fast tur til Auschwitz

– Et spøkelse i samfunnet

Freddy Gellberg, forstander i den jødiske foreningen i Malmö, forteller at jøder andre steder i Sverige også merker at nynazistene organiserer seg, selv om de ikke er like synlige i en stor by som Malmö.

– Vi ser ikke nazistene like ofte i Malmö. I Umeå, som er en liten by, er nynazisme mer tydelig og det skaper større bekymring. Men vi vet selvsagt at de finnes i Malmö også, sier han.

Han mener man ikke kan ignorere det som skjer.

– Det er forferdelig at jøder i Umeå opplever trusler fra nazister. Vi kan ikke bagatellisere at de er et spøkelse i samfunnet, sier han.

LES OGSÅ: Trump får skylden for bølge av jødehat

Fler nynazister i Norge.

I Norge er økningen av nynazistisk virksomhet enda mer bemerkelsesverdig enn i Sverige, mener Jacob Ravndal. Han forsker på nynazisme ved senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo.

– I Norge har det ikke vært nynazistisk virksomhet etter drapet på Benjamin Hermansen i 2001. At vi nå ser virksomhet, selv om den er svært lav, er bemerkelsesverdig, sier Ravndal.

Den Nordiske motstandsbevegelsen har hovedsete i Sverige. De har som ambisjon å starte opp søsterorganisasjoner i hele Norden. Dette har de primært lykkes med i Finland og delvis også i Norge. Målet er å etablere en nordisk nasjon.

Ifølge Ravndal er organisasjonsformen i dag strammere og alle er samlet under samme fane.

– Norge har først og fremst sett en oppgang fordi den svenske moderorganisasjonen har en forventning om at man skal vise ansikt offentlig, sier ekstremismeforskeren.

LES OGSÅ: Høyreekstremt parti blir ikke forbudt i Tyskland

Jødehat. Selv om antisemittisme er er en viktig drivkraft i nazismen, er det ifølge Ravndal sjelden aksjoner direkte mot jøder i Norge.

–Jeg hører ikke så ofte om aksjoner direkte rettet mot norske jøder, men flere indirekte aksjoner. Foreksempel har norske nynazister aksjonert mot bygninger som assosieres med jødedommen. Jødene har alltid vært en sentral del av nazistenes fiendebilde, sier Ravndal.

Nynazister har flere enn jøder som en del av sitt fiendebilde. Nordisk motstandsbevegelse har annonsert en demonstrasjon i Norge i sommer, der målgruppen er den såkalte «homolobbyen».

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter