Nyheter

– Ny vigselsliturgi unntatt offentligheten

Tidlig neste år vil de første likekjønnede parene få mulighet til å gifte seg i Den norske kirke. Disse står bak liturgien.

Like før pinse var Nemnd for gudstjenesteliv samlet til møte, for å forberede hvordan Den norske kirkes ordning for en ny, kjønnsnøytral vigselsliturgi skal formuleres.

– Har gjort jobben

Nemndas leder, prost Hege Fagermoen, er meget knapp i uttalelsene etter møtet.

– Denne saken er unntatt offentlighet. Men vi har gjort jobben vår, sier hun til Vårt Land.

– Var det en vanskelig jobb?

– Det vil jeg ikke uttale meg om. Vi er Kirkerådets fagnemnd og vår oppgave er å forberede en sak som skal gjennom den vanlige prosedyren i læresaker i Den norske kirke. Den jobben har vi gjort, svarer Hege Fagermoen.

Hun leder Kirkerådets fagnemnd for liturgisaker. Denne bredt sammensatte, faste teologiske nemnda utreder liturgisaker og utarbeider forslag til liturgiske ordninger i Den norske kirke.

LES OGSÅ: Likekjønnet vigsel vedtatt

Fikk bestilling i vår

Foruten Fagermoen besto nemnda som på møtet forrige uke behandlet liturgisaken av førsteamanuensis Merete Thomassen, Det teologiske fakultet, universitetslektor Jan Terje Christoffersen, Menighetsfakultetet, prost Svein Arne Theodorsen, kantor Ole Andreas Fevang, kirkemusiker Hans Olav Baden, vikarprest Cecilie Jørgensen Strømmen, biskop emeritus Per Oskar Kjølaas som representant fra Samisk kirkeråd og biskop Ann–Helen Fjeldstad Jusnes som representant fra Bispemøtet.

Kirkemøtet i april 2016 vedtok at det skal utarbeides forslag til en ny vigselsliturgi som skal kunne brukes av både likekjønnede og ikke-likekjønnede. Kirkerådet hadde allerede før dette vedtaket forberedt nemnd for gudstjenesteliv på at de ville få en bestilling i den aktuelle saken.

Legges fram i juni

Men allerede en måned etter Kirkemøtets vedtak er det altså utformet utkast til hvordan den nye liturgien kan utformes. Kirkerådet har bestemt at dette utkastet ikke skal offentliggjøres nå. Det vurderes som internt forarbeid fram mot Kirkerådets møte 8. juni.

Der skal liturgiforslag behandles av det nyvalgte Kirkerådet. Deretter sendes forslaget middelbart på bred høring. I oktober skal Bispemøtet foreta en læremessig vurdering av den nye liturgien.

Det er Kirkemøtet januar 2017 som skal vedta den nye vigselsliturgien som vil gi grønt lys for at også homofile og lesbiske kan gifte seg i Den norske kirke.

LES OGSÅ: Disse prestene reserverer seg mot å vie homofile

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter