Nyheter

Ny strømmetjeneste tilbyr sensur-TV i Israel

I en ny strømmetjeneste i Israel, popper det opp et valg om å hoppe over visse scener som for strengt religiøse kan oppleves som usømmelige.

Et øyeblikk før scenen kommer, dukker en liten firkant opp i TV-skjermen der du kan trykke på «Hopp over». Samtidig blir det forklart hva scenen inneholder.

Et eksempel er filmen «Tzini Baribua». Der kommer valget om å hoppe over opp like før en scene der kvinner danser på en nattklubb. Miniserien «Operation Typhoon» forteller historien om en gruppe sovjetiske soldater i kamp mot nazi-regimet. Der må en av sanitetssoldatene ta hånd om en kvinnelig soldat som blør, etter at en kule har gått gjennom skulderen hennes. Da kommer advarselen opp i TV-skjermen: «Sanitetssoldat behandler kvinne med skuddsår», og det er mulig å trykke på «Hopp over».

Israelsk forretningsmann står bak

Det er den israelske avvisen Haaretz som omtaler den nye tjenesten, Tov TV. Ifølge avisen kommer initiativet fra den israelske forretningsmannen og aktivisten Israel Zeira. Han eier eiendomsselskapet Be'emuna og er kjent for sin støtte til «garinim», grupper av unge mennesker som er opptatt av å bringe mennesker tilbake til troen. Zeira er også medlem av Habayit Hayehudi, et høyreorientert, religiøst politisk parti. Zeira har investert fire millioner shekel, over 1 million dollar, i strømmeinitiativet som Haaretz omtaler som en type «kosher-Netflix».

Strenge kriterier

Ifølge Haaretz legger strømmetjenesten Tov opp til tre nivåer av sensur av TV-innhold:

• Filmer eller serier med et stort antall problematiske scener blir ikke tilgjengelige i det hele tatt.

• Filmer eller serier som inneholder noen få problematiske scener blir tilgjengelige i en sensurert versjon, der oppimot fire minutter av programmet kan bli fjernet.

• Der det forekommer scener som er i grenseland, kommer det opp en boks på TV-skjermen som gjør det mulig å hoppe over problematiske deler.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter