Nyheter

Ny NLA-rektor utelukker ikke nye konflikter

Det har stormet ved NLA Høgskolen det siste året. Ny rektor Sigbjørn Sødal sier han aldri har engasjert seg i teologiske debatter, men er forberedt på å møte høgskolens utfordringer.

– Jeg er ansatt som rektor av NLA-styret, og må nesten opptre som det. Dette er ikke min butikk, uansett hva jeg måtte mene, sier den nye rektoren ved NLA Høgskolen Sigbjørn Sødal.

Siden han startet i jobben forrige mandag har Sødal møtt ansatte på NLAs læresteder i Oslo, Kristiansand og Bergen. Onsdag var han på plass for å hilse på de ansatte i Sandviken for første gang.

– Jeg er en fagperson med en kristen tro, men jeg har aldri engasjert meg i teologiske debatter, sier Sødal på sin første dag på kontoret i Sandviken.

LES MER: Tidligere professor utfordrer NLA til å velge retning

Variert bakgrunn

Han innrømmer at det å bli rektor på NLA ikke var noe han hadde planlagt, selv om han tidligere har vist interesse for å lede en utdanningsinstitusjon. I 2015 stilte han som rektorkandidat ved Universitetet i Agder, der han har jobbet i 26 år som professor i samfunnsøkonomi. Sødal er også sivilingeniør i matematikk og har bakgrunn som cellist i Trondheim Symfoniorkester og sanger i Kristiansand Solistensemble. Den nye rektoren har tro på at den varierte yrkesbakgrunnen kan komme godt med når han skal kommunisere på tvers av fagmiljøene ved NLA.

Samtidig er han forberedt på at det kan bli en krevende jobb å lede akademikere.

– Det kan være som å gjete katter. Akademia er fylt med flinke, kreative og spennende mennesker med sterke meninger – som vil noe. Da får du litt spenninger, sier Sødal, som ønsker å være en kvalitetsbyggende og samlende rektor.

Meningsmotsetninger på NLA

Samtidig er den nye rektoren innforstått med at NLA har vært gjennom vanskelige tider, særlig det siste året. Under åpningstalen sin på høstsemesterets første ansattsamling onsdag, peker Sødal på nettopp dette:

– Jeg har fått med meg at det er meningsforskjeller om det ene og det andre på NLA. Til en viss grad vil det alltid være slik ved akademiske institusjoner. Men det er ikke alltid det kommer fullt så skarpt til uttrykk som jeg har inntrykk av at har skjedd her det siste året.

I fjor høst stormet det rundt NLA, etter at nettverket Til Helhet arrangerte et seminar om homoterapi i høgskolens lokaler i Bergen. Den mangeårige NLA-professoren, Oddvar Johan Jensen, sa til Vårt Land tidligere i sommer at fjorårets homoterapiseminar virket som en provokasjon som førte eksisterende spenninger til overflaten, og avdekket et mangfold av meningsmotstandere blant NLAs ansatte.

– Vi må klare å ha dyp respekt for hverandre

To av skolens ansatte sa opp jobben i protest. Etter en rekke bekymringsmeldinger har Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen også sett seg nødt til å granske hvorvidt NLA fortjener sin høgskolestatus. Mye står med andre ord på spill for NLA, som også risikerer å miste finansiering over statsbudsjettet, siden institusjonsakkreditering fra 2025 blir et vilkår for å få statstilskudd fra Kunnskapsdepartementet.

Jensen mener uenigheten, som han og flere NLA-ansatte har med styret og høgskolens eierorganisasjoner, handler om bibelsyn og synet på seksualitet. Hovedskillet har gått på i hvor stor grad styret og eierne har villet vise respekt for «den andre», sa Jensen til Vårt Land i juni. Under ansattsamlingen onsdag var rektor Sødal klar i sin tale angående nettopp dette:

– Er det noe jeg mener vi bør klare, så er det å ha en dyp respekt for hverandre. Også når vi måtte være dundrende uenige.

Utelukker ikke nye spenninger

Den nye rektoren utelukker ikke at lignende situasjoner som i fjor høst kan oppstå med ham som rektor. Samtidig sier han det ikke er opp til han å bestemme om skolen igjen skal åpne dørene for homoterapiseminar, og at han ikke kjenner detaljene i det som skjedde i fjor høst.

– Jeg vil legge til rette for ryddige forhold, og se nærmere på om det er noe med utleiereglementet som bør ordnes opp i. Det å respektere de som mener noe annet enn oss selv er ikke alltid så lett. Vi må leve med uenigheter i spørsmål om homoterapi, så vel som i andre saker, sier Sødal.

At ekteskapet skal forstås som den bærende normen i samlivsetikken, er noe eierorganisasjonene har nedfelt som norm i verdidokumentene til NLA. Sødal forteller at han er ansatt til å lede på grunnlag av det eksisterende verdigrunnlaget, mer enn å endre på det, men at det kanskje ikke er fullt så absolutt som det var før. Eksempelvis vil han tro at enkelte ansatte ikke vil karakterisere seg som kristne.

I kjølvannet av homoterapiskandalen uttalte også MF-professor Jan-Olav Henriksen sin bekymring vedrørende tydelig manglende forskningsfrihet for NLAs ansatte. Han stilte spørsmålstegn ved om det er mulig å ha tillit til forskningen ved en institusjon der de ansatte er håndplukket ut fra hvilke meninger de har og skal ha.

– Vi har eiere som vil noe med høgskolen. Mitt primæranliggende er spørsmål om forskningsfrihet og akademisk frihet, sier nye rektoren.

LES MER OM NLA HØGSKOLEN:

Overrasket over NLA-eiernes styringsiver

NLA Høgskolen skal granskes – kan miste akkreditering som høgskole

Eierne ved NLA legger klare føringer for høgskolen

---

NLA Høgskolen

  • NLA Høgskolen (NLA) er en privat høyskole med studietilbud i Bergen, Oslo og Kristiansand. NLA tilbyr studier innen blant annet medier, lærerutdanning, teologi og kunstfag. Høyskolen har i overkant av 2000 studenter.
  • Høyskolen eies av Den Evangelisk Lutherske Frikirke, Det Norske Misjonsselskap, Norsk Luthersk Misjonssamband, Normisjon, Indremisjonsforbundet, Søndagsskolen Norge og Norges Kristelige Student- og skoleungdomslag.
  • NLA ble akkreditert som høyskole i 2006. Det betyr at de selv kan opprette studietilbud på bachelornivå. Dersom de skal opprette mastergrad- og ph.d.-studier, må de søke NOKUT om akkreditering av studietilbudet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter