Klima

Ny klimakoalisjon har økt presset

Også USA har annonsert at de er med i gruppen av hundre land som jobber for ambisiøs klimaavtale. Det gir viktig politisk press i sluttspurten.

En forhandlingskoalisjon av mer enn 100 land som har jobbet i kulissene av klimaforhandlingene, regnes som en av de viktigste grunnene til at dette årets møte skiller seg fra tidligere møter.

Årets møte har blitt beskrevet av både forhandlere, sivilsamfunn og kommentatorer i langt mer optimistiske ordelag enn tidligere forhandlinger.

Koalisjonen, som kaller seg «koalisjonen av økte ambisjoner», har jobbet for å øke ambisjonsnivået i den nye klimaavtalen. Utkastet til ny klimaavtale ble lagt frem i Paris onsdag ettermiddag. Selv om det fortsatt gjenstår en rekke uenigheter, er optimismen rundt forhandlingene større enn på lenge.

LES MER: Gir signaler om ambisiøs Paris-avtale

Norge og EU koordinerte

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft opplyser til NTB at Norge skal ha vært med i denne koalisjonen helt fra begynnelsen av. Ifølge avisen The Guardian ble koalisjonen startet i all hemmelighet for et halvt år siden, men både at den skal være hemmelig og ny av året avkreftes fra norsk side:

– Den har vært koordinert av EU og Norge inntil i sommer, sier Sundtoft til NTB, og forteller at hun overlot stafettpinnen for lederskapet til Marshalløyene i mai i år.

LES OGSÅ: Klimaforsker ved usedvanlig godt mot i Paris

USA har sluttet seg til

Både u-land og i-land er med i koalisjonen, blant annet 79 land fra Afrika, Karibia og Stillehavet, i tillegg til Norge og EUs medlemsland.

Også USA er med i koalisjonen. Det ble annonsert i Paris denne uken. At USA nå offentliggjør at de er tilsluttet en slik koalisjon, regnes som et viktig signal som kan legge politisk press på innspurten av forhandlingene.

Etter at avtaleutkastet ble lagt frem onsdag ettermiddag, har landene 48 timer på å løse flokene og uenighetene som gjenstår.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima