Nyheter

Ny Åleskjær-pastor gav opptur

Åge Åleskjær (66) var pastor på livstid i Oslo Kristne Senter (OKS). Men for fire år siden overtok sønnen, Thomas (35), jobben. – Det ble en opptur for OKS. Thomas er en mye bedre leder enn meg, sier Åleskjær senior.

KVINESDAL: Han var menighetsgründeren da Oslo Kristne Senter (OKS) ble etablert i 1985. Den var det neste tiåret Norges hurtigst voksende menighet, inspirert av forbilder i USA.

Åge Åleskjær var plogspiss og ble den ubestridte frontfiguren for den nye bølgen av pinsekarismatiske menigheter.

I barnehagen da menighetseventyret startet

Dagens hovedpastor gikk i barnehagen da OKS så dagens lys. 30 år senere står Thomas Åleskjær på plattformen i Sarons dal for å snakke om «hvordan etablerte menigheter kan fornyes». Pappa Åge er ivrig tilhører på første benk i møtehallen.

– Å dra på konferanse og komme hjem for å kopiere forbildekirken uten å ha et eget driv, kan være ganske skadelig. Ja, det kan knekke enhver menighet, sier den unge hovedpastoren som samtidig presiserer at menighetsfornyelse er en kontinuerlig prosess – og ikke et skippertaksprosjekt.

LES OGSÅ: – Jesus ville kanskje gått i Pride-paraden, men ikke jeg

Oslo Kristne Senter hadde store ambisjoner da Åge Åleskjær og en gjeng rundt ham startet for seg selv, uten støtte eller særlig sympati fra de etablerte menighetene: De ville «realisere urkristendommen», «restaurere menigheten så den ble som de første kristne menigheter». Og de skulle bygge menigheter og bidra til stor menighetsvekst.

Likte ikke trosbevegelsen

– Du ble den uformelle lederen av trosbevegelsen i Norge?

– Jeg likte aldri det ordet. I dag er det forresten nesten ikke noe igjen i Norge av det som ble kalt trosbevegelsen. Vi er en del av den pinsekarismatiske familien, men for meg holder det å være kristen, svarer Åge Åleskjær.

– Hva er gjenkjennelig i OKS – 30 år etter starten, Thomas Åleskjær?

– Jeg har lest en del av det pappa skrev i 1985, og mye av det er representativt for det vi fortsatt står for. Men i alle menighetsplantinger skjer det en modning i bredde, lengde, høyde og dybde. Det en del fenomener og praksis som var her i begynnelsen, men som vi ikke lenger står for. Forkynnelsen har endret seg, men den er gjenkjennelig. Vi skal være kulturrelevante og bruke et språk som folk snakker i dag.

OKS i grøfta

Thomas Åleskjær gir faren stor ros for «å ha tatt noen konfrontasjoner med grøfter som OKS har vært i».

– Jeg tålte litt juling, sier Åleskjær senior.

LES OGSÅ: Kjenner seg ikke igjen i Oase-kritikk

Det gav gjenlyd i Norge da han i 2003 kastet to av sine egne bøker i søppelbøtta da Vårt Land intervjuet ham – og anbefalte menigheten å gjøre det samme:

Åge Åleskjær mente at han var på feil teologisk spor da han skrev bøkene «Storme himmelen» og «Åndelig krigføring», og at de var en del av en aggressiv trosforkynnelse med fokus på såkalt «åndelig krigføring».

Bråk ble det også da Åleskjær noen år senere tok til orde for en ny reformasjon, og et oppgjør med bud-kristendom og mange kristelige tradisjoner.

Vilje til forandring

Thomas Åleskjær mener at menighetsfornyelse ikke bare handler om generasjoner og alder, men om en generell innstilling og vilje til forandring.

– Menigheter er avhengig av å ha noen som vil være ledestjerne, visjonære mennesker som pusher fornyelsesprosessen. Pappa var en slik. Men i OKS har vi aldri sett på eksterne stemmer som en trussel. Vi kan ikke tro at vi vet alt best selv. Å slippe til kloke mennesker som kan se på oss litt utenfra, er gull verdt i en fornyelsesprosess, sier han og presiserer at det ikke er «pappa og jeg som over en kopp kaffe har bestemt alt».

LES OGSÅ: Angriper «kirkens taushet» om abort

– OKS var for 20-30 år siden en menighet preget av unge mennesker, som kunne tenke menighet «fra nullpunktet». Er dere fortsatt en ungdommelig menighet?

– Ja, i stil og tenkning er vi det. Men demografien er bred. OKS har i dag sju ulike lokasjoner, og alderssammensetningen er litt forskjellig fra sted til sted, svarer Thomas Åleskjær.

Henger de gamle med?

– Henger de som var unge i menigheten for 30 år siden fortsatt med?

– En god kjerne har vært med fra vi startet. Men det vil alltid være en viss avskalling, svarer menighetsgründeren som peker på at antall juridisk tilhørige i Oslo Kristne Senter-familien er omlag 3.000.

– Jeg elsker tall, men i kristen sammenheng er det 30 ulike måter å telle. Spesielt vanskelig kan det være i en flerstedsmenighet som OKS. Jeg pleier å si at det våre menigheter rundt i landet samles 1.000 mennesker til en OKS-gudstjeneste hver uke, og at dobbelt så mange er innom i løpet av en måned, tilføyer dagens hovedpastor i OKS.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter