Nyheter

Notorisk svindler på nye tokt hos menigheter

Politiet advarer mot bedrageridømte Maria Madeleine Larsen. Hun har igjen oppsøkt en rekke menigheter og kristne institusjoner.

– Vi har fått flere tips. Hold på lommeboka, sier vaktleder i Rogaland politidistrikt Arne Gilje til Stavanger Aftenblad.

Maria Madeleine Larsen ble senest i 2012 dømt til fengsel for 18 grove bedragerier, mange av dem rettet mot kristne og kristne institusjoner og menigheter. Nå er hun på ferde igjen, denne gangen i Rogaland.

Har du tips kontakt oss på epost: erlend.friestad@vl.no

Ekstremt troverdig

– Hun var ekstremt troverdig og jeg var i hjelpemodus. Hun fikk det jeg hadde i lommeboka, sier Gry Anette Tørring i Radio Sørvest, tilknyttet Norsk Luthersk Misjonssamband, til Stavanger Aftenblad.

Før hun prøvde seg på Radio Sørvest hadde hun også vært innom Salem Misjonsforening, IMI kirken og Fjelltun Bibelskole – alle i Stavanger.

– Jeg snakket ikke med henne selv, men hun skal ha fortalt til andre at hun var kreftsyk og trengte penger til å reise til Oslo, sier Jakob Trodahl, forsamlingsleder i Salem til Stavanger Aftenblad.

Les på Tro24: Hvordan kan du avsløre svindlere som vil utnytte din godhet uten å bli kald og kynisk?

Tåredryppende historier

Hun skal ha fått penger av en kvinne, men beløpet er ukjent. En annen kvinne gjenkjente henne og fant nyhetsartikler om henne, som så ble sendt rundt til andre menigheter i Stavanger.

Siden folk har gitt henne penger dette er foreløpig ingen politisak, melder stavangerpolitiet

Maria Madeleine Larsen, som fikk sin første dom i 1992, fortalte blant annet at hun var kreftsyk, og skal ha fremstått svært troverdig.

– Det er tåredryppende historier om kreft hun forteller. Vårt beste råd er at folk sprer informasjonen slik at ikke flere blir lurt. Hun bløffer, vaktleder i Rogaland politidistrikt Arne Gilje.

– Hun var veldig troverdig, sier Tørring i Radio Sørvest.

Det verste er at vi ba sammen

Vårt Land har skrevet en rekke saker om bedrageriene og svindelforsøkene til Larsen.

I fjor lurte hun en svensk diakon for 700 kroner.

– Det verste er ikke pengene, men at vi ba sammen, sa Maud Sundström til den svenske avisen Dagen.

Hun er pensjonert diakon og aktiv som frivillig medarbeider i misjonskirken i Töreboda, et tettsted sørvest for Örebro.

LES MER: Notorisk bedrager lurte svensk diakon for penger

Troverdig, kristent vokabular

Hun ble bedt av sin pastor om å ta imot en norsk kvinne som presenterte seg som Maria Kristoffersen. Kvinnen hevdet at hennes mor hadde testamentert penger til menigheten. Imidlertid var hun selv i pengeknipe akkurat da, fortalte hun, og hun ba derfor om å få låne 700 kroner.

– Jeg ser ikke på meg selv som en lettlurt person. Det var ikke noe mistenkelig ved hennes historie, forklarte Sundström.

Hun sier at kvinnen hadde et troverdig «kristent» vokabular og fremsto som om hun kjente miljøet godt.

I 2011 virket hun i Oslo-området. Da måtte Oslo kirkelig fellesråd advare mot henne på sine intranettsider. I Lambertseter menighet hadde de stående instruks om å bortvise Larsen og eventuelt kontakte politiet. Svindelraidet endte med at Oslo bispedømmeråd anmeldte henne.

Les på Tro24: Hvordan kan du avsløre svindlere som vil utnytte din godhet uten å bli kald og kynisk?

Anklaget prest for seksuell trakasering

Prest Øyvind Mæland (60) er en av dem som er blitt lurt av kvinnen. Mæland, da prest i Lambertseter i Oslo, møtte kvinnen første gang lille julaften 2010. Etter en times prat avtalte de et nytt møte tredje juledag. Allerede fjerde juledag lånte han henne 1.100 til frisøren, fordi hun angivelig hadde glemt lommeboka.

– Hun fremsto som en kultivert dame. Da jeg møtte henne visste hun en del om meg fra før. Jeg har forstått i etterkant at hun hadde skaffet seg så mye som mulig informasjon om meg i forkant ved å spørre folk i kirken, sa han den gang til Vårt Land.

LES MER: Prest ble sexanklaget av bedrager

– Føler seg virkelig bedratt

I januar 2011 ble Mæland oppringt av en journalist, som hadde fått en telefon fra en person som utga seg for å være en venn den nå tiltalte kvinnen. Den som ringte til journalisten, hevdet å ha blitt utsatt for seksuell trakassering av presten.

– Hvordan føler man seg som prest i en slik situasjon?

– Man føler seg virkelig bedratt, men jeg håper at hun nå kan få hjelp til å komme ut av dette. Jeg bærer ikke nag, sa Mæland til Vårt Land da 2012-rettsaken foregikk.

Vårt Land har forsøkt å spore opp Marie Madeleine Larsen for å få en kommentar, men har ikke lyktes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter