Nyheter

Norske leger: Smajdors idé om hjernedøde kvinner er virkelighetsfjern

Det ville vært svært kostbart og ressurskrevende å bruke hjernedøde kvinner som surrogatmødre i Norge, mener flere norske leger.

– Det er problematisk at en død kvinne skal beslaglegge en intensivseng hvert eneste døgn i 9 måneder, på bekostning av andre pasienter som kunne hatt nytte av den, sier leder av klinisk etikk-komité, Thor Willy Ruud Hansen. Han kaller etiker Anna Smajdors idé om å bruke hjernedøde kvinner som surrogatmødre for «virkelighetsfjern». Ruud Hansen peker på at i tillegg til at ideen er juridisk, etisk og økonomisk problematisk, ville den også krevd andre dyrebare sykehusressurser.

– Det er ikke minst et spørsmål om tilgang på intensivsenger, respiratorer, sykepleiere og leger. For intensivavdelinger på storbysykehus vil travle helger ofte innebære at de må prioritere tilgang til slike ressurser. Hvem skal få den siste tilgjengelige sengen? spør Ruud Hansen.

Intensivpasienter koster opptil 30.000 kroner i døgnet.

Professor i anestesi og intensivmedisin, Tor Inge Tønnesen, bekrefter at en slik behandling ville vært svært ressurskrevende. Han anslår at en pasient som er koblet til respirator og får 24 timers overvåkning på intensivavdelingen koster et sted mellom 15.000 og 30.000 kroner i døgnet.

– Å bruke så mye ressurser på hjernedøde surrogatmødre er langt utenfor hva vi i det hele tatt kan vurdere, sier Tønnesen.

LES OGSÅ: Anna Smajdor vil la hjernedøde kvinner bære fram barn

Uante konsekvenser for fosteret.

I tillegg til økonomiske utfordringer påpeker professor i pediatri, Ola Didrik Saugstad, at det finnes svært lite forskning på hvordan fostre som utvikles i magen til i hjernedøde kvinner påvirkes av svangerskapet. Han sier leger i liten grad kan kontrollere den emosjonelle kontakten barnet i magen får med mor.

– Barnet hører mors stemme innenifra. Det er derfor de kjenner igjen mors og ikke fars stemme når de blir født. Den type tilknytning kan ikke vi leger konstruere, sier han. Han mener man rent medisinsk ikke vet nok for å kunne si om barnet vil ha det bra.

– Man skal ikke bare passe på at fosteret vokser i kilo og gram. Man må også passe på den psykologiske utviklingen. Det er svært vanskelig, sier Saugstad.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter