Klima

Norske Jenny gjør klimakaoset enklere å forstå

I to uker sliter Jenny Jordahl seg gjennom lite søvn og forvirrende dager for at du lettere skal kunne forstå klimaforhandlingene.

– Hvorfor drar du til Paris?

– Jeg er her for å lage tegneserier, som jeg legger ut på en egen nettside, Jennys Planet, og som også publiseres i Aftenposten. Klimaforhandlingene er skikkelige kompliserte. Jeg vil gjøre dem mer forståelige, bringe politikken nærmere folk. Selv har jeg aldri har vært på forhandlingene før. Derfor tror jeg at de spørsmålene jeg sitter med, og kaoset jeg opplever ved å være her, er ganske representativt for hvordan folk flest ser på klimatoppmøtene.

Flue på veggen

– Hva gjør du mens du er her?

– Jeg står opp skikkelig tidlig, etter å ha sovet veldig lite. Hehe. Så drar jeg til forhandlingslokalene, og prøver å være flue på veggen i så mange møter jeg klarer. Resten av dagen bruker jeg på presserommet, ser på møter som har blitt streamet og finner ut hva jeg skal tegne den dagen. Jeg tegner én tegneserie hver dag, og bruker rundt fire timer på hver. Når jeg er ferdig sendes den til korrekturlesing, for jeg må passe på at faktaene er korrekt! Det er Ole Mathismoen i Aftenposten, som jeg er her sammen med, er til god hjelp. I tillegg til folk i Miljømagasinet Putsj og miljøorganisasjonen Spire, som er de som har gitt meg pengestøtte til å dra hit.

LES MER: Dette har skjedd på 20 år med klimaforhandlinger

###
Klimarealisme à la Jenny Jordahl, del 1. Skjermdump fra www.jennysplanet.no

– Dritdårlig samvittighet

– Hvordan kom du hit?

– Jeg fløy. Det har jeg dritdårlig samvittighet for. Men jeg har hatt så mye deadlines. Altfor liten tid. Æsj, man har alltid noen unnskyldninger, men det er umulig å unnskylde det. Jeg skulle tatt klimatoget fra Oslo med de andre.

– Hva mener du er det viktigste som kan skje på forhandlingene?

– At vi greier å lage en avtale som ikke ødelegger planeten. Som også er rettferdig for alle. Og som inneholder 1.5-gradersmålet, istedenfor å sikte mot to grader.

– Hva har overrasket deg mest hittil i møtet?

– Jeg er generelt litt overveldet over å være her. Det er så forferdelig mye mennesker og så mye som skjer, at det er umulig å ha oversikt. Men det som har overrasket meg mest har vært at det var 1.700 såkalte brackets i avtaleteksten da møtet startet. Det vil si at det var 1.700 uoppklarte uenigheter som delegatene skal løse opp i på én uke. Det var da jeg skjønte hvor vanskelig denne jobben er.

###
Klimarealisme à la Jenny Jordahl, del 2. Skjermdump fra www.jennysplanet.no

Kenyansk bonde er klimahelten

LES OGSÅ: Her er Vårt Lands guide til Paris-møtet

– Hvem er din klimahelt?

– Den kenyanske småbonden Kisilu Musya. Jeg har blitt kjent med ham her på forhandlingene, i gjennom regissøren Julia Dahr som har fulgt ham for å lage film om han og familien hans i fire år. Kisilu er en av dem som opplever klimaendringene på nært hold. Jeg er rett og slett imponert over alt det han gjør for å motvirke dem og tilpasse seg, hvor langsiktig han tenker. Hans viljestyrke og besluttsomhet smitter, og gjør meg optimistisk.

– Har du noen hemmelige klimasynder?

– Jeg har nok en del. Blant annet har jeg fløyet en del opp gjennom årene. Men jeg er fornøyd med at jeg har greid å redusere det veldig. Det hjalp å skaffe meg en jobb hvor jeg slipper å fly så mye.

– Hvem ville du tatt en kaffe med akkurat nå?

– Akkurat nå har jeg egentlig forferdelig lyst til å finne en eller annen representant fra øystatene som jeg kan snakke med og lage tegneserie om. Det er så lett å sitte i Norge og tro man er trygg og at alt er så bra. Men så skjer disse tingene med folk som egentlig ikke er så langt unna oss. Likevel klarer vi ikke leve oss inn i hva de opplever. Jeg vil fortelle den historien.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima