Nyheter

Norske gravide drikker minst i Europa

Norske gravide drikk minst av alle i Europa. Britiske gravide er tørste.

Kvinner i 11 land i Europa har svart på spørsmål om alkoholbruk under svangerskapet. I gjennomsnitt rapporterte 16 prosent av kvinnene at de hadde drukket alkohol etter at de ble gravide, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

Tre land skiller seg ut på topp – og på bunn:

• Landene med høyest andel kvinner som rapporterte alkoholinntak under svangerskapet var Storbritannia med 28,5 prosent, Russland med 26,5 prosent og Sveits med 20,9 prosent.

• De mest restriktive gravide bor i Norge. Bare 4,1 meldte at de drakk alkohol under svangerskapet. Tallene for Sverige var 7,2 prosent og Polen 9,7 prosent.

Den store forskjellen mellom topp – Storbritannia – og bunn – Norge – forklarer FHI med at Storbritannia har ett gjennomsnittlig høyere alkoholforbruk enn Norge.

LES MER Flere lesbiske blir gravide i Norge

Mengde

– Det finnes ingen trygg nedre mengde alkohol som er anbefalt i svangerskapet. Vi anbefaler derfor alle gravide å følge norske retningslinjer som anbefaler total avholdenhet under svangerskapet, sier professor Hedvig Nordeng fra FHI.

Studien avdekker at kvinner som rapporterte alkoholbruk under svangerskapet var eldre, høyere utdannet, i jobb, og røykere før svangerskapet, sammenlignet med kvinner som ikke rapporterte alkoholbruk.

LES MER Gentestfirma ber gravide om blodprøve «under radaren»

Drikkekultur

Forskerne ut at i land med en tilsvarende drikkekultur som Storbritannia, som Polen og Frankrike, var det likevel en lav andel kvinner som drakk under svangerskapet. En drikkekultur i den generelle befolkningen behøver derfor ikke gjelde for den gravide delen av befolkningen.

– Det kan være forskjeller i nasjonal retningslinjer og kampanjer om alkohol og graviditet, organisering av svangerskapsomsorg og holdninger til alkoholbruk i svangerskapet, eller ved en kombinasjon av alle disse faktorene, sier professor Nordeng.

Av de kvinnene som rapporterte inntak av alkohol under svangerskapet, drakk 39 prosent minst én enhet av alkohol per måned. De som drakk mest – mer enn én til to enheter per uke – bor i Italia, 7,8 prosent av kvinnene drakk under svangerskapet.

De som drakk minst – 1-2 enheter under hele svangerskapet – bor i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter