Nyheter

Norsk terrorfrykt kan sende pasienter til Israel

Sykehus våger ikke lenger å sende pasienter på behandlingsreise til terrorrammede Tyrkia.

De mange terrorangrepene har skremt turister fra å reise til Tyrkia. Reisebransjen i Norge anslår at norske pakkereiser til landet har falt med 90 prosent på to år. Nå sier også Norges største sykehus stopp. Oslo universitetssykehus (OUS) kansellerer alle behandlingsreiser til Tyrkia:

«Ledelsen ved Oslo universitetssykehus HF har besluttet å avvikle behandlingsreiser til Tyrkia basert på en risikovurdering vedrørende sikkerheten i landet. Dette er med bakgrunn i de mange terroraksjonene som var i Tyrkia i 2016 samt bomben som gikk av i Izmir i januar i år», skriver OUS på hjemmesiden.

LES MER Når morderen ser ut som en actionhelt

Minner om budsjettavtale

Terrorfrykten rammer hardt. Pasienter må belage seg på at det ikke blir en tur til varmere strøk i år, sier OUS. I Stortingets helsekomité mener nestleder Olaug Bollestad (KrF) at disse kan sendes litt lenger øst i verden.

– Kan statsråden nå ta et grep for at Dødehavsklinikken blir brukt som et mulig alternativ når behandlingsreiser til Tyrkia kanselleres på grunn av terrorfare, spør hun i et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie (H).

KrFs helsepolitiske talskvinne minner Høie om at regjeringen la «sammen med samarbeidspartiene inn en merknad hvor vi vil kunne bruke Dødehavsklinikken som alternativ for behandlingsreiser for de som ønsker» i budsjettforlikene i både 2016 og 2017. Dødehavsklinikken er en privatdrevet norsk behandlingssenter som eies av en stiftelse og ligger som navnet tilsier ved Dødehavet i Israel.

LES MER Tyrkia nærmer seg totalitær stat

Må få behandling

Helseministeren er som Bollestad opptatt av å begrense skadene etter Tyrkia-kanselleringen:

– Det er viktig at pasientene ikke blir unødig skadelidende og at det raskt vurderes alternativer, skriver han i svarbrevet.

Høie kjenner godt til den norske behandlingsklinikken i Israel:

– Dødehavsklinikken vil bli behandlet på lik linje med andre potensielle leverandører.

UDs råd

OUS går et langt steg lenger enn Utenriksdepartementet. De fraråder ikke nordmenn om å reise til Tyrkia på generelt grunnlag.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter