Nyheter

Norsk Redaktørforening med støtte til omstridte Human Rights Service

HRS ble anmeldt av en kvinne som kom med i et bilde av «koranklosser» utenfor kjøpesenter. Nå har redaktørforeningen sendt støttebrev til Riksadvokaten.

Det hører til sjeldenhetene at Norsk Redaktørforening går ut med full støtte til det sterkt innvandrings- og islamkritiske nettstedet, men nå har det altså skjedd.

Utløst av «koranklosser»

Det hele startet med en artikkel som sto på trykk på Human Rights Service sine nettsider i oktober 2017 med overskriften: «Koranklosser utenfor Oslo City».

Bildet i saken viste en kvinne med hijab som spaserte forbi betongklossene som sikrer inngangspartiet til det kjente kjøpesenteret.

Kvinnen på bildet likte etter alle solemerker dårlig å figurere i artikkelen. Hun anmeldte HRS og redaktør Rita Karlsen for brudd på bestemmelsen om «retten til eget bilde» i åndsverksloven.

HRS og Rita Karlsen ble til slutt ilagt forelegg på 20.000 og 8.000 kroner. De nekter å vedta foreleggene og klager nå saken inn for Riksadvokaten.

Norsk Redaktørforening spør om det ligger andre motiver bak enn juridiske

Nå har generalsekretær Arne Jenssen i Norsk Redaktørforening sendt et brev til Riksadvokaten. Der gir han full støtte til HRS sin klage. Det melder foreningen selv på sine nettsider.

«HRS og Rita Karlsen har akkurat samme ytringsfrihet som alle andre», skriver Jensen i brevet.

Han spør om det ligger andre motiver til grunn for forelegget enn de rent juridiske. Dersom dette blir stående som gjeldende rett i Norge vil det gjøre viktige deler av pressens arbeid «nærmest umulig», mener generalsekretæren.

«Nyhets- og aktualitetsmedier vil ikke kunne dokumentere viktige begivenheter eller illustrere reportasjer om dagligliv i byer og tettsteder, fordi det vil innebære for mye arbeid å identifisere og innhente samtykke fra personer som tilfeldig – og uten å være i fokus – har kommet med på et bilde», skriver Jensen i brevet.

LES OGSÅ:

• Human Rights Service er et «referansepunkt for hatprat», mener forsker.

Slik svarer HRS på kritikk og kuttforslag

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter