Nyheter

– Norsk priskutt på prevensjon er en suksess

Norge bidrar til halv pris på prevensjon i fattige land

I dag har om lag 220 millioner kvinner ingen mulighet til å skaffe seg prevensjon selv om de ønsker det. Men stadig flere får norsk hjelp.

Med Stortingets samtykke, har Utenriksdepartementet (UD) inngått garantier på inntil 140 millioner amerikanske dollar for globale innkjøp av prevensjonsimplantater. Prisen er presset ned til om lag halvparten av den normale markedsprisen. Garantien kom på plass i 2013 og varer til 2018.

LES OGSÅ: Norge driver aktiv prevensjons- og abortbistand

Det er snakk om såkalte ­p-pinner eller p-staver; langtidsvirkende prevensjonsimplantater som føres inn under huden i overarmen hos kvinner. Implantatene forhindrer befruktning i tre-fem år ved at de langsomt frigjør p-pillestoffene, opplyser UD til Vårt Land. Fruktbarheten er fullt reversibel og kan også gjenopprettes ved fjerning av ­p-pinnene.

Ordningen «må anses som en suksess», skriver utenriksminister Børge Brende (H) i et brev til Stortinget.

– Den har så langt ført til innkjøp av større volumer enn avtalene krever og til bedre tilgang til denne type langtidsvirkende prevensjon i utviklingsland. Et reelt marked for slik prevensjon er i ferd med å etableres. Produsentene viser vilje til å videreføre lave priser når garantiordningen utløper. Dermed har det så langt ikke vært nødvendig å trekke på garantien.

LES OGSÅ: – Bistandsgivere overfører abortsyn

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter