Nyheter

Norsk prest kan vinne «VM» i forkynnelse

Gisle Sørhus tok på seg Luther-lue og oversatte en preken til engelsk i all hast. Nå kjemper han om å få preke på internasjonal jubileumsgudstjeneste.

– Jeg ønsker å koble sammen min lille livsfortelling med den store livsfortellingen. Poenget mitt er at det som gir livet mening er hva vi gir til andre og hva vi får fra andre. Å erfare Guds kjærlighet og leve etter det dobbelte kjærlighetsbudet er derfor to veier til mening, sier sokneprest i Sveio, Gisle Sørhus (32), til Presteforeningens hjemmeside.

I år er det 500 år siden Luthers teser og 70 år siden Det Lutherske Verdensforbund (LVF) ble stiftet. Når organisasjonen avholder generalforsamling i Windhoek i Namibia i mai, er prekestolen under avslutningsgudstjenesten holdt av til en ung forkynner.

«Frigjort ved Guds nåde»

Hvem av de ti finalistene det blir, avgjøres gjennom en avstemning på hjemmesiden til LVF. Avstemningen er avsluttet, men resultatet er ikke offentliggjort ennå.

Sørhøs forteller til prest.no at han ble klar over konkurransen via Presteforeningens Facebook-side. Fristen var nesten ute, så han tok en ferdig preken som han oversatte til engelsk og tilpasset til temaet for konkurransen, «Frigjort ved Guds nåde». Så tok han på seg Luther-lue, spilte inn prekenen og lastet den opp.

Sveio-presten er opprinnelig fra Tynset og begynte først på bachelorprogrammet «Ungdom, kultur og tro» på Menighetsfakultetet. Da noen foreslo at han burde gå videre til teologistudiet, opplevde han det nærmest som en spøk, men etter hvert snudde han i synet på seg selv som mulig prest.

«Gikk bananas» i kirken

Ifølge prest.no har han brukt tid på å finne sitt eget uttrykk i yrket.

– Jeg gikk fort inn i den tradisjonelle prekerollen. Men jeg har, etter god veiledning blant annet fra naboprest Arild Steinsland og et preikekurs om preken uten manus, fått et mye mer bevisst forhold til den muntlige forkynnelsen. Da har det også blitt mye kjekkere å preke, sier han.

Sørhun har vært i mediers søkelys før, blant annet under tittelen «Sogneprest gikk bananas under barnegudstjenesten» på TV 2, i forbindelse med at han dro inn en gummibåt i kirken. Haugesunds Avis har skrevet om han under overskriften «Longboard-presten».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter