Kirke

Norsk kirkekunst verdt over 10 milliarder

Kunstgjenstander i norske kirker har en samlet verdi på over 10 milliarder kroner.

Ett svar går igjen når eksperter blir bedt om å anslå verdien på en helgenskulptur, altertavle ­eller annen kirkekunst: Som oftest svarer de at verdien er «uvurderlig». Det er fordi kunsten vanskelig å omsette og sterkt knyttet til stedet den står.

Noen tall finnes likevel.

– Alt av løsøre er forsikret for 7,3 milliarder kroner, sier Oddvar Vik.

Han er administrerende direktør i Knif trygghet, som forvalter forsikringer for 70 prosent av kirkene i Norge. Når 70 prosent av kirkene har forsikret inventaret sitt for vel 7 milliarder kroner, kan vi anslå verdien i 100 prosent av kirkene til å være i overkant av 10 milliarder. Et slikt overslag er likevel for nøkternt.

– Vi har ikke forsikringer for kirkene i Oslo, Bergen og Stavanger – og heller ikke Nidarosdomen. Dette er store, flotte kirke­bygg med verdifullt inventar som ville hevet gjennomsnittet, sier Vik.

LES OGSÅ: Fattigdom bevarte unik middelalderkunst

Tenker ikke slik

Når uvurderlig kirkekunst går tapt, vil forsikringsselskapet vurdere hva det vil koste å skaffe noe tilsvarende – enten en kopi eller et moderne kunstverk som kan fylle samme funksjon.

– Vi tenker ikke på kunstverkene i kirken som investeringer eller omsettelige verdier, sier Iver Nygård, kirkevergen i Drammen. Han planlegger nå å restaurere Tidemanns altertavle for 323.000 kroner.

– Kunstverkene har alltid vært der, som del av en bygning og et inventar vi bruker i det daglige. Så den økonomiske verdien er ikke noe vi tenker på. Selv om det nok er litt naivt.

LES OGSÅ: En av fem kirker sikrer ikke kunsten

LES OGSÅ: Har kirkekunsten det best i kirken eller på museum?

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke