Nyheter

Norsk-jesidier: Jeg er overlykkelig

Tildelingen setter søkelyset på oss som har vært utsatt for folkemord og seksuell vold, sier norsk-jesidiske Revin Ashwad Moran.

– Fredsprisen betyr veldig mye. Den setter søkelyset på oss som har vært utsatt for folkemord, og seksualisert vold mot kvinner i krig, sier norsk-jesidiske Revin Ashwad Moran.

Hun var «overlykkelig» da hun fredag fikk høre nyheten om at jesidiske Nadia Murad var blitt tildelt Nobels fredspris.

Murad er en jesidisk menneskerettighetsaktivist og overlevende fra fangenskap hos terrororganisasjonen IS. Hun fikk prisen for sitt arbeid for å bekjempe krigsforbrytelser.

LES MER: Fredsprisen til Kongo-lege og IS-offer

Håpefull

Revins far flyktet fra regimet til Saddam Hussein i 1991. Etter å ha søkt om familiegjenforening fulgte familien etter og kom til landet i 1992.

Moran håper at tildelingen av Nobels fredspris til Murad vil gjøre at verden kommer til å få vite mer om jesidienes situasjon, samt å sette søkelyset på problemene til minoriteter.

Ifølge Moran er fremdeles 3000 jesidier meldt savnet. Mange av dem sitter enda i fangenskap hos terrororganisasjonen IS.

– Nå kan kanskje verden gjøre mer for å hjelpe dem, men også de som har blitt hjemløse og lever i flyktningsleir, sier hun.

LES MER: Voldtatte kvinner vender hjem som engler

God stemning

Da Vårt Land tok kontakt fredag, kunne Moran melde om god stemning i det jesidiske miljøet i Norge. Flere av dem vil samme dag samle seg for å feire utdelingen.

– Murad vil få utdelt en god sum penger. Hva vil du råde henne å bruke dem på?

– Å bruke pengene til å hjelpe andre. Da mener jeg kvinner som ble utsatt for seksuell vold og som har blitt misbrukt. Vi trenger også mer penger til flyktningleirene som får minimalt med støtte. Det er flere der som ikke har råd til medisiner eller varme, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter